Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Nasi eksperci


Dr inż. Jolanta Mikołajczak


Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka.



Jolanta MikołajczakAdiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; wykładowca Studiów Podyplomowych UP, konsultant ds. racjonalnego sposobu żywienia oraz dietetyki.

W kręgu zawodowych zainteresowań znajduje się problematyka sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży oraz odżywianie w różnych jednostkach chorobowych np. otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy. Uczestniczyła w wielu konferencjach, kursach i szkoleniach m.in. w Budapeszcie i Kownie. 

 

 

Jest autorką kilku prac naukowych dotyczących nastolatków oraz współautorką książek z dietetyki: "Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej", "Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy ? Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów" oraz podręcznika akademickiego „Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu". Na Uniwersytecie Przyrodniczym Pani Mikołajczak jest opiekunem Studenckiego Koła Naukowego, który prowadził m.in. badania wartości indeksów glikemicznych wybranych produktów i potraw, zawartości metali ciężkich w kiełkach zbóż, oceny poziomu wiedzy żywieniowej różnych grup ludzi.



Zainicjowała projekt interaktywnego programu edukacyjnego promującego racjonalny sposób żywienia dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Z zaangażowaniem prowadzi prelekcje i warsztaty żywieniowe dla młodych ludzi. Współpracowała z wrocławskim Instytutem Zdrowia Publicznego realizując program edukacyjno-informacyjny „Zdrowa Matka i Dziecko” skierowany do kobiet w ciąży, w okresie laktacji i ich dzieci.


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję