Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Burak czerwony- doskonały dla smaku i dla zdrowia


Poznaj lecznicze właściwości buraka czerwonego. Zauroczy cię jego smak, zaskoczą zdrowotne właściwości


Zastosowanie buraka cukrowegoDawno, dawno temu, bo aż w starożytności, w rejonach Morza Śródziemnego uprawiana była roślina dwuletnia, zwana burakiem ćwikłowym. W Polsce buraki podawane były dopiero w średniowieczu, na stole Władysława Jagiełły. Obecnie, mieszczą się w czołówce najpopularniejszych warzyw goszczących w naszych jadłospisach.

 

Buraki czerwone a zdrowie


Korzeni buraków używamy przede wszystkim do przygotowania barszczu czerwonego oraz ćwikły do mięsiw na stół wielkanocny.


Tym niemniej jednak, wzrost popularności świeżych soków warzywnych spowodował również wzrost zainteresowania sokami z buraka, które nie tylko obniżają ciśnienie, ale i wpływają na wzrost liczby czerwonych krwinek we krwi. Picie soków z buraków udrażnia również żyły, poprawia krążenie krwi, zapobiegając jednocześnie powstawaniu zakrzepów, co jest bardzo cenne w profilaktyce zawałowej.

 

Burak czerwony właściwości


Burak w pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor, potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu (poznaj dokładny opis zawartości składników odżywczych i witamin w buraku, liczby mówią same za siebie).

 

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

 

Podobnie jak dynia, buraki odkwaszają organizm. To informacja szczególnie ważna dla wielbicieli mięs i pieczywa, tj. pożywienia o charakterze kwasotwórczym. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.

 

Burak jako naturalny lek


Nie ulega również wątpliwości, że burak to cenny lek naturalny. Czerwony kolor świadczy o zawartości antocyjanu, który posiada działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, buraki zawierają betainę, chroniącą wątrobę i przewody żółciowe.

 

Warto korzystać z dobrodziejstw buraka, przyrządzając często z niego pyszne dania takie jak: barszcz czerwony, sałatki, ćwikłę oraz przede wszystkim niezastąpiony, domowej produkcji zakwas oraz sok z buraka.

 

K. Nowotarska

 

 

Źródła:

Portal Kuchnia Bobyy

H. Bębski, D. Dębska, Warzywa w kuchni, Warszawa 1989.


Opinie

Burak czerwony- doskonały dla smaku i dla zdrowia

Ocena: 5.00 / 5,Liczba ocen: 1

mbur: Azotany zawarte w soku buraczanym rozszerzają naczynia krwionośne, co pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i poprawić jej przepływ, a obniżają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni. Zwiększenie wytrzymałości organizmu, poprawa funkcjonowania układu krążenia i odkwaszanie organizmu to kusząca perspektywa, także nie pozostaje nic innego jak wprowadzić buraki na stałe do swojej diety.

Data dodania: 2011-11-09 22:28:58

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję