Ciasto keksowe z kaszą jaglaną
Zdrowe ciasto bez glutenu.
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – nie zawiera glutenu, charakteryzuje ją wyjątkowo korzystny dla zdrowia stosunek wielonasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych (2:1), dzięki czemu obniża poziom cholesterolu, zawiera dużo minerałów i witamin z grupy B.
Idealny składnik na… ciasto!
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
100 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
1/3 szklanki płatków owsianych
4 łyżki miodu lub suszonego korzenia lukrecji (w wersji przeznaczonej dla wegan)
2 i ½ szklanki wody
100 g bakalii - rodzynki, suszone morele lub śliwki - według gustu
1 jajko lub 1 banan
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w wodzie z miodem lub w wywarze z korzenia lukrecji (suszony korzeń gotujemy ok. 15 minut w wodzie, którą następnie przecedzamy).
Dodajemy orzechy, płatki owsiane, rodzynki.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dodajemy jajko, które w wersji wegańskiej można zastąpić uduszonym za pomocą widelca na purée bananem.
Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatamy.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: http://www.wygodnadieta.pl/