Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Ciasto keksowe z kaszą jaglaną


Zdrowe ciasto bez glutenu.


Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – nie zawiera glutenu, charakteryzuje ją wyjątkowo korzystny dla zdrowia stosunek wielonasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych (2:1), dzięki czemu obniża poziom cholesterolu, zawiera dużo minerałów i witamin z grupy B.

 

Idealny składnik na… ciasto!

 

Składniki:

 

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 100 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)

  • 1/3 szklanki płatków owsianych

  • 4 łyżki miodu lub suszonego korzenia lukrecji (w wersji przeznaczonej dla wegan)

  • 2 i ½ szklanki wody

  • 100 g bakalii - rodzynki, suszone morele lub śliwki - według gustu

  • 1 jajko lub 1 banan

 

 

Przygotowanie:

 

Gotujemy kaszę w wodzie z miodem lub w wywarze z korzenia lukrecji (suszony korzeń gotujemy ok. 15 minut w wodzie, którą następnie przecedzamy).

 

Dodajemy orzechy, płatki owsiane, rodzynki.

 

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dodajemy jajko, które w wersji wegańskiej można zastąpić uduszonym za pomocą widelca na purée bananem.

 

Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatamy.

 

Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Autor: http://www.wygodnadieta.pl/


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję