Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Domowa kapusta kiszona


Oto przepis na pyszną, domową kapustę kiszoną według Babci Adeli. Samodzielnie kiszona kapusta z marchewka i kminkiem.


Specjalnie dla czytelników ekotrag.pl, zainteresowanych właściwościami soku z kapusty kiszonej, poniżej przedstawiam przepis na domową kapustę kiszoną według mojej Babci.

 

Składniki:

 

3kg najlepiej młodej kapusty,

3 łyżki soli,

2 łyżki kminku,

3 marchewki

 

Sposób przygotowania:

 

Z młodej kapusty należy pourywać wierzchnie liście, resztę umyć i  drobno poszatkować. Wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).

 

Kapustę najlepiej kisić w kamiennych słojach lub garnkach. Układamy ją warstwami i ugniatamy dość mocno do momentu ukazania się na powierzchni soku. Można zrobić to ręką lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.

 

Po 2-3 dniach odkrywamy i np. rączką od drewnianej łyżki przebijamy kapustę w kilku miejscach i zostawiamy na kilka godzin. Następnie znów delikatnie ugniatamy, przykrywamy i po 5-6 dniach kapusta jest już ukiszona.

 

Ania S.


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję