Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Domowy mus jabłkowy- doskonały dodatek do ciast i deserów


Poznaj tajemnicę musu o jasnym kolorze i pysznym smaku


Mus jabłkowyDomowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów. 

 

W szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych i zdrowych owoców. Jak go zrobić, by był pyszny, słodki, zdrowy i miał wspaniały, jasny kolor? Oto przepis na domowy mus jabłkowy.

 

Tajemnica udanego musu jabłkowego tkwi w dwóch rzeczach. Pierwsza to wysokiej jakości, naturalny produkt – jabłka tylko z polskiego sadu, niepryskane i niewoskowane. Druga to sposób wykonania, który kryje w sobie tajemnicę wspaniałego, jasnego koloru musu.

 

Składniki na mus jabłkowy:

 

  • Jabłka – różne rodzaje (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde) w takiej ilości, jaką dasz radę przerobić.
  • Trochę wody

 

Mus jabłkowy- przepis

Jabłka na mus
1. Przygotuj garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z ok. 2 kg jabłek, to wystarczy średni rozmiar garnka. Polecam garnki emaliowane.

 

2. Wlej na spód garnka trochę wody. Tak, aby przykryło spód na ok 1,5 cm.

 

3. Postaw garnek na najmniejszy ogień i doprowadź wodę do wrzenia.

 

4. W międzyczasie umyj jabłka.

A oto tajemnica wspaniałego musu:

 

5. Na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywaj garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne jabłko w ten sam sposób. Pamiętaj, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką.

 

6. Po obraniu wszystkich jabłek, mieszając co jakiś czas, na wolnym ogniu gotujemy mus jeszcze ok. 5- 10 min. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, nakładamy gorący mus i zakręcamy nakrętki. Słoiczki stawiamy do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.

 

Twoja szarlotka będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli do musu dodasz jabłka w kawałkach

mus jabłkowyDo musu można użyć mieszanki jabłek, co polecam zrobić. Nadaje mu to bardzo ciekawą konsystencję. Część jabłek jest  rozgotowana, tworząc jednolitą część musu, a część pozostaje w kawałeczkach.

 

Jest to szczególnie pożądane przy pieczeniu placków z jabłkami i szarlotek. Mus jabłkowy to doskonały dodatek do wielu pysznych dań, ale i znakomity deser sam w sobie, np. mus jabłkowy dla niemowląt.

 

Ten przepis jest autorski i naprawdę świetny. Mus jest pyszny, nie zawiera żadnego sztucznego cukru, tylko fruktozę z owoców jabłek i ma piękny, jasny kolor. Jabłka po prostu nie zdążą ściemnieć, gdyż na bieżąco są obierane i wrzucane do wrzącego musu.

 

Może ktoś się zastanawia, jak taki mus może utrzymać się w słoikach bez dodatku cukru. Powiem szczerze, że ja przetwory owocowe robię bez cukru, pamiętając tylko by zamknąć je do słoików, jak są gorące i trzymają się bardzo dobrze cały sezon i dłużej. Naprawdę nie warto psuć natury i dosładzać  pysznych owocowych i zdrowych przetworów przetworzonym cukrem.

 

Basia

 

 

Mus z jabłek to doskonała baza do wielu ciast. Zobacz jak przygotowac pyszną szarlotkę.

 

 

 

 

 

 

 


Zobacz również:



Opinie

Domowy mus jabłkowy- doskonały dodatek do ciast i deserów

Ocena: 5.00 / 5,Liczba ocen: 5

x: a ja imbiru i cynamonu

Data dodania: 2013-09-26 21:16:37

adaś: a ja kocham proporcję 1kg cukru na 1kg musu =pyszne+rewelacyjne+fantastyczno-przyrodnicze też-))))

Data dodania: 2013-08-27 03:55:30

akne: Mus cudnie wygląda i jeszcze cudniej smakuje. Ja dodałam do jednej partii słoików cukier waniliowy. Syn zachwycony. Zastanawiam się jednak nad pasteryzowaniem. Chciałabym by jak najdłużej wytrzymały w piwnicy. Proszę o radę czy pasteryzować.

Data dodania: 2013-02-20 14:50:56

kala: Rewelacja - i o to chodzi, żeby było bez sacharozy, naturalne i pyszne!!!

Data dodania: 2012-11-28 16:19:17

austia: pycha :) ja dodalam jeszcze troche cynamonu :)

Data dodania: 2012-11-03 18:17:38


Zobacz również

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję