Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Hit kuchni wegetariańskiej, czyli ...


wegetariańska alternatywa dla kebaba i hamburgera


Czas na międzynarodowy hit kuchni wegetariańskiej, czyli wywodzący się z bliskowschodnich barów falafel. Nie ma lepszej alternatywy dla kebaba ani hamburgera, można nim zastępować także nasze poczciwe mielone. Przygotowanie tylko z pozoru wydaje się żmudne – dobry blender poradzi sobie z tym zadaniem w kilka chwil.

 

Składniki:

  • ½ kg ciecierzycy
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin rzymski,
  • pieprz cayenne – według uznania

 

 

Ciecierzycę należy przygotować dzień wcześniej, gdyż trzeba ją wymoczyć, a następnie gotować ok. półtorej godziny, aż zmięknie. O ile do past lub zup możemy użyć cieciorki z puszki, o tyle do smażenia falafeli koniecznie stosujemy wymoczone, niekonserwowane ziarna, gdyż różnica w smaku jest dość znaczna.

 

Miksujemy ciecierzycę z liśćmi pietruszki i czosnkiem na gładką masę małymi partiami, dodając jednocześnie oliwę z oliwek. Jeżeli blender nie będzie sobie radził z miksowaniem cieciorki – dodajemy nieco więcej oliwy i zmniejszamy partie.

 

Całą masę przyprawiamy (kmin rzymski jest tym sekretnym składnikiem, od którego wszystko zależy), formujemy małe kotleciki, smażymy na oliwie, cieszymy się unoszącym się w kuchni pięknym zapachem.

 

Falafele podajemy w picie, z kuskusem lub dowolnymi warzywami (ziemniakami, cykorią albo zestawem sałat) oraz jogurtem lub jego wegańskim wariantem.

 

Smaczego!

Weronika Holeniewska

www.wygodnadieta.pl

 

Polecamy także:

 


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję