Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Kotleciki z soczewicy – przepis wegetariański


Czym zastąpić mięso? Pomysł na danie dla wegetarian.


Kotlety z soczewicyCzęsto pojawia się w głowie myśl, jak atrakcyjnie i smacznie zamienić obiad mięsny na wegetariański. Pomysłów jest tak naprawdę co nie miara, choć trudno wymyślić coś w potrzebie chwili.  Tym bardziej, gdy mamy w domu mężczyzn, którzy przepadają za posiłkami mięsnymi i trzeba nagimnastykować się „kulinarnie”, aby nie rodziło się w nich poczucie, że chcemy żywić ich jedynie zieleniną.

 

Idealnym pomysłem jest przygotowanie wegetariańskich kotlecików. Dobrym zamiennikiem mięsa jest soczewica, która nie dość, że jest zdrowa i pożywna, to również smaczna.

 

Soczewica- właściwości

 

Zawiera witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Bogata w błonnik, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto soczewica obniża poziom złego cholesterolu i równoważy poziom cukru we krwi.

Osoby dbające o wagę ciała mogą ją jeść bezkarnie – zawiera znikome ilości tłuszczu i jest niskokaloryczna.

Poznajcie przepis na pyszne kotleciki z soczewicy.

 

Jak przygotować kotlety z soczewicy zielonej?

 

Kotlety z soczewicySkładniki (8-10 kotlecików)

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki tartej bułki + do otoczenia kotlecików
  • 1 jajko
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Suszone zioła  do zupy
  • Olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Opłucz ziarna soczewicy i ugotuj je w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 30 minut). Tak ugotowaną soczewicę zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj  ze sobą.

 

Odstaw na 10-15 minut, by suche składniki napęczniały i stały się miękkie. Kotleciki formuj rękoma z małych porcji masy. Otocz je w tartej bułce i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na średnim ogniu z obu stron.

 

Kotleciki są przepyszne i świetnie komponują się z kaszą jęczmienną i domowej roboty ciemnym sosem na bazie rosołu. Polecam zagryzać danie ogórkiem kiszonym – tego typu posiłek to prawdziwe bogactwo witamin, idealne na zimowe popołudnia. Taki przepis z soczewicą może być początkiem podróży w głąb kuchni wegetariańskiej, dzięki czemu spożywać będziemy więcej warzyw, a tym samym naturalnych witamin.

 

Smacznego!

M. Leja


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję