Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Olej palmowy? Nie, dziękuję.


Wypowiedz wojnę tuczącym słodyczom i jałowym daniom w 5 minut.


Co łączy herbatniki, batoniki, mrożonki i zupy gotowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie wystarczy spojrzeć na skład tych produktów. Wśród nich znajdziemy olej palmowy.

 

Czym jest olej palmowy?

 

Jest to olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie, olej ten ma kolor pomarańczowo-czerwony. Wówczas też ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych.

 

Olej palmowy zawiera do 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi. Zasada jest taka, że im bardziej płynny jest tłuszcz, tym mniej w nim nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego, mając do wyboru tłuszcze w postaci oleju i margaryny, lepiej wybrać to pierwsze.

 

Dlaczego olej palmowy stosowany jest w produktach spożywczych?

 

Jego podstawową zaletą jest niska cena i łatwy dostęp. Olej palmowy jest częściej stosowany niż jego zamienniki, bo jest tańszy w pozyskiwaniu, a konkretniej mówiąc jego pozyskiwanie jest bardziej wydajne. Szacuje się bowiem, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju niż z upraw innych roślin oleistych. 

Dodatkowym atutem jest dłuższy okres przechowywania, w porównaniu do innych olejów.

 

Oliwa z oliwekJakie są alternatywy dla oleju palmowego?

 

Kwasy tłuszczowe występują w trzech formach: nasyconej, jednonienasyconej i wielonienasyconej. Jak wspomniano wcześniej, szkodliwy wpływ na nasz organizm ma spożywanie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. One znajdują się w omawianym oleju palmowym. Stawiając na zdrowie, lepiej skusić się na odpowiedniki oleju palmowego, takie jak:

- oparta na jednonienasyconych kwasach tłuszczowych oliwa

- zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe oleje rzepakowe, lniane, słonecznikowe.

 

Są to produkty oparte na przyjaznych naszemu  organizmu kwasach tłuszczowych. Są droższe od oleju palmowego, ale zdrowe.

 

 

W jakich produktach znajduje się olej palmowy?

 

Olej palmowy to częsty składnik gotowych zup, mrożonych rybek panierowanych, gotowych frytek, mleka w proszku oraz całej rzeszy słodyczy, takich ja: batoniki, ciasteczka, herbatniki itp.

Dlatego należy zwracać uwagę na etykiety na produktach spożywczych, by wyeliminować z menu możliwie jak największą liczbę produktów zawierających niezdrowy tłuszcz.

 

Pod jaką nazwą ukryty jest olej palmowy?

 

Z olejem palmowym mamy do czynienia, gdy w składzie podanym na etykiecie znajdziemy:

- olej palmowy

- olej roślinny

- tłuszcz roślinny

- tłuszcz roślinny utwardzany.

 

 

Olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia i nie tylko.

 

Oprócz bezpośredniego, złego wpływu na nasz organizm,  olej palmowy ma również negatywny wpływ na środowisko poprzez wycinkę drzew i sposób upraw. W dobie minimalizacji kosztów produkcji, zwiększenie produkcji tańszego składnika jakim jest olej palmowy sprawia, że częściej jest on wykorzystywany w procesie produkcji, niż jego droższe ( zdrowsze) zamienniki.

 

Co jednak oznacza zwiększone wykorzystanie oleju palmowego? Stale rosnącą wycinkę lasów deszczowych, co np. w Indonezji skutkuje zanikaniem lasów naturalnych i utratą przestrzeni życiowej zamieszkujących dotychczas te tereny zwierząt, np. orangutanów.

 

Wracając do pytania, które pojawiło się na początku.

Co łączy herbatniki, batoniki, mrożonki i zupy gotowe? Zawierają olej palmowy, szkodliwy dla organizmu i środowiska.

 

K. Nowotarska

 

Źródła:

http://www.styl.pl/

http://biznes.ekologia.pl/

http://ciekawe.onet.pl/


Opinie

Olej palmowy? Nie, dziękuję.

Ocena: 3.57 / 5,Liczba ocen: 7

Jacek: TAKI D... jedzcie olej rzepakowy. Przy rzepaku stosuje się desykację - dosuszanie 14 dni przed zbiorem, srodkiem chemicznym roundup firmy monsanto. Powodzenia jak to się rozłoży. Polecam film świat według monsanto.

Data dodania: 2013-08-03 14:03:19

Karsa: Problem ten dotyczy się wszystkich olejów które są rafinowane i utwardzane! Dla zainteresowanych przesyłam link z informacją jaka jest różnica pomiędzy olejem palmowym białym i czerwonym. http://czerwonapalma.siteor.pl/olej-palmowy-a-olej-palomowy-czerwony.

Data dodania: 2013-07-19 10:10:34

wiosennik: A najgorszy to kokosowy, i czemu płacimy za te oleje krocie kiedy na naszym rynku mamy tak dobry tani olej rzepakowy

Data dodania: 2013-04-14 03:21:10

jj: Świetny artykuł zawiera całą prawdę. A niektórym się nie podoba, bo prawda boli szczególnie tych, co chcą dużo, tanio i byle jak.

Data dodania: 2013-02-19 19:58:55

guerre: Dobry artykuł ale faktycznie nie jest jasno napisane, że nasycone tłuszcze zawiera tylko olej utwardzony... Po przeczytaniu zaczęłam mieć nawet wątpliwości czy opisane zarzuty dotyczą tylko utwardzonego czy każdego ;]

Data dodania: 2012-06-13 14:20:42

Zajączek Wielkanocny: Już w drugim akapicie pojawia się informacja, że artykuł dotyczy oleju rafinowanego i zarzuty tyczą się właśnie jego.

Data dodania: 2012-03-12 08:03:07

to ja: To co piszecie i jakie zarzuty tu padaja moga dotyczyc olej rafinowanego, a wiecie, ze isttnieje olej palmowy nierafinowany?! wiecie, ze wiele produktow EKO z certyfikatami zawiera olej palmowy?!

Data dodania: 2012-03-09 23:43:29

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję