Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Przepis na domowy chleb orkiszowy ze słonecznikiem


Jak upiec chleb? Wypróbuj nasz przepis i poznaj smak wiejskiego chleba.


Warto przełamać się i spróbować upiec domowy chleb. Pieczenie chleba wydaje się trudną sprawą. My proponujemy prosty przepis na chleb orkiszowy na drożdżach.

 

Chleb orkiszowy- przepis:

 

Składniki:

 

Chleb orkiszowy800 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

opakowanie drożdży suszonych (7g)

600 ml wody przegotowanej

2 łyżki oliwy z oliwek,

Słonecznik do posypania lub inne ziarna

 

Przygotowanie:

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dna.

Dzielimy na dwie części i wkładamy po same końce do foremek 25x10cm wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Mogą być dłuższe standardowe keksówki, ale wtedy chlebek będzie niższy.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Następnie pieczemy  w temp. 200 st. około 40-50 minut.

Chleb jest bardzo pyszny.

 

Aby dodatkowo zachęcić was do cheba orkiszowego, niejako "na deser" pare słów o działaniu orkiszu na nasz organizm:

 

Chleb orkiszowy właściwości

 

Zawarte w orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływają również na układ pokarmowy. Poza tym, spożywanie produktów orkiszowych poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Zawdzięczamy to zawartemu w orkiszu kwasowi krzemowemu , który dodatkowo wzmacnia naszą koncentrację.

 

Chleb orkiszowy dieta

 

Wspominając o korzystnym wpływie orkiszu na nasz organizm, warto zwrócić uwagę, iż niektóre produkty orkiszowe wspomagają odchudzanie. Przykładowo, ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii, a kawa orkiszowa ma działanie przeczyszczające.

 

Agnieszka 

 

Źródło:

Portal Doz.pl

Serwis Edumed.com.pl


Opinie

Przepis na domowy chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Ocena: 3.75 / 5,Liczba ocen: 4

Kasia: Prędzej miejsce, w którym chleb "czekał" było zbyt ciepłe, stąd zdecydowanie za szybki wzrost objętości, a potem niemiły spadek

Data dodania: 2012-12-18 13:50:12

Tomek: Ciasto urusło w ciągu 5-10 minut a póżniej już tylko opadało, w rezultacie po póltorej godziny było zapadnięte i taki też wyszedł chleb:( ale smaczny jest:) może woda, którą wlałem była za ciepła?

Data dodania: 2012-12-16 18:51:11

Sorato: To nie jest prawdziwy wiejski chleb, ponieważ jest na drożdżach a nie na zakwasie! Ja zawsze piekę chleb razowy orkiszowy ale na własnoręcznie zrobionym zakwasie i dopiero wtedy jest pełnowartościowym prawdziwym chlebem.

Data dodania: 2012-11-18 13:09:45

Gosh: Przepis jest świetny! Chleb wyszedł prawie tak dobry, jak ten który kupowałam na Taście :) Kwestia wprawy może ;)

Data dodania: 2012-11-13 19:26:05

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję