Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Przepis na domowy ketchup Marysi


Najzdrowszy ketchup, to ketchup domowej roboty. Przedstawiamy łatwy w przygotowaniu i pyszny w smaku ketchup z dodatkiem jabłka.


Zanim zaczniesz przyrządzać ten pyszny, pomidorowy sos zwany powszechnie ketchupem, przedstawiamy krótkie wspomnienie z dzieciństwa i w pigułce przybliżamy zalety tego pysznego, czerwonego warzywa. Czy pamiętasz…?

 

dfgegae

 

Dziecinne wspomnienie "Pomidora"...

 

Czy pamiętasz z dzieciństwa zabawę w „Pomidora”? Bez względu na to jakie się usłyszało pytanie, należało udzielić odpowiedzi: „pomidor”.

- Jak masz na imię?

- Pomidor.

- Jaki masz kolor włosów?

- Pomidor… itd.

Pomidor w tej zabawie był odpowiedzią na wszystko.

Od czasu ostatniej zabawy w „Pomidora” minęło trochę czasu. Wiele się zmieniło, ale jest jednak coś, co mimo upływu czasu pozostało takie same. Pomidor wciąż jest odpowiedzią na wiele pytań.

 

Oto przykłady:

 

- Jakie warzywo wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran?

- Pomidor (bo zawiera duże ilości witaminy C).

 

- Jakie warzywo zawiera wapń, potas, magnez, żelazo?

- Pomidor (te mikroelementy wzmacniają układ kostny).

 

- Jaki produkt spożywczy kupisz, by wzbogacić swoją dietę o mangan, miedź i kobalt?

- Pomidor (jest to jeden z niewielu produktów spożywczych zawierających te składniki).

 

I wreszcie…

 

- Co najlepiej przekąsić, gdy chce się schudnąć?

- Pomidor (ponieważ pomidor aż w 93% składa się z wody, a co za tym idzie ma małą wartość energetyczną. Przyjmuje się, ze w 100g pomidora jest zaledwie 15 kcal. Dla porównania warto dodać, że w 100g ziemniaka jest 80kcal).

pomidor2

 

 

Krótka historia pomidora

 

Z włoskiego pomidor (pomodoro) oznacza złote jabłko. Nic dziwnego, bo to prawdziwy skarb wśród warzyw. Do Polski przywiozła go oczywiście Królowa Bona. Wówczas pomidory w naszym kraju były jeszcze mało popularne. Dziś są nieodłącznym składnikiem wielu potraw kuchni polskiej i mają wiele zastosowań. Oto jedno z nich.

 

Przepis na prawdziwie pomidorowy ketchup

 

Proponujemy przepis na pyszny, domowy ketchup, czyli sos pomidorowy. Spytacie: po co robić ketchup, kiedy można go w każdej chwili kupić w każdym sklepie spożywczym?

 

Odpowiedź na to pytanie możecie odnaleźć sami, organizując sobie edukacyjną wycieczkę do sklepu spożywczego, a konkretniej do półek z ketchupami.

Przejrzyjcie etykiety dostępnych na rynku ketchupów, a być może uda wam się zauważyć, że w składzie większości z nich w ogóle nie występują pomidory! Sos pomidorowy bez pomidorów? Brzmi to dość absurdalnie, ale jest prawdą. Niektóre dostępne w sprzedaży ketchupy zrobione są na bazie mąki ziemniaczanej, zagęszczaczy i barwników! Jeśli więc w naszej kuchni stawiamy na zdrowie, tego rodzaju sosy „pomidorowe” omijajmy szerokim łukiem. Stawiajmy na zdrową kuchnię z ketchupem domowej roboty.

 

Prezentujemy poniżej sprawdzony przepis na ketchup, wzbogacony nutką smaku jabłkowego.

 

pomidor3Składniki:

 

- 3 litry domowego przecieru pomidorowego

- 1 litr domowego przecieru z jabłek

- 1 kg selera korzennego

- ¾ kg cebuli

- 3 strąki ostrej papryki

- sól, cukier

- do smaku można jeszcze dodać przyprawy: liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, goździki, 1 główkę czosnku, 10 dkg oleju słonecznikowego (lub sojowego).

 

Przygotowanie:

 

Przygotowywanie ketchupu rozpoczynamy od obrania i pokrojenia na niewielkie kawałki cebuli i selerów. Całość zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, delikatnie solimy i gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie, ugotowane warzywa przecieramy przez sito, mieszamy z przecierem pomidorowym i jabłkowym. Do tego dodajemy drobno pokrojoną ostrą paprykę, a następnie wszystko dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby uzyskać gęstą konsystencję sosu, zawartość garnka należy odparować, tak by sos stracił połowę swej objętości. Na koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty czosnek i zmielone przyprawy aromatyczne, a następnie przyprawiamy całość solą i cukrem (do smaku). Sos (jeszcze gorący) przekładamy do słoików i zalewamy cienką warstwą oleju. Pasteryzujemy przez 15 min, wstawiając słoje do gorącej wody.

Tak przygotowany ketchup możemy spożywać bez obawy o łamanie zasad zdrowego żywienia.

 

Życzymy smacznego!

 

Agnieszka

 

 

Źródła:

Przepis Marysi

poradnikzdrowie.pl

foody.pl

jejzdrowie.pl

 


Opinie

Przepis na domowy ketchup Marysi

Ocena: 5.00 / 5,Liczba ocen: 1

Nigda: Keczup jest super choć zamiast przecieru dodałam pomidory ugotowane do papki i zmiksowane nie chce się spierać ale jest jeden błąd pomidor nie jest warzywem tylko owocem.Pomidor jest uważany jako warzywo psiankowate tylko w klasyfikacji towarów spożywczych lecz jest to mylne określenie gdyż jest to jagoda

Data dodania: 2013-08-26 19:07:00

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję