Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Przepis na kutię wigilijną.


Poznaj staropolski przepis na tradycyjną kutię wigilijną


 

 

Polska tradycyjna Wigilia nie może obyć się bez makowego akcentu. Makowiec, makiełki z makaronem, makiełki z bułką i ta najbardziej zbożowa wersja – kutia. Miodowy aromat tej potrawy i intensywny smak maku zdecydowanie zwiastuje grudniowe święto.

 

Oto nasz sprawdzony i od lat praktykowany przepis na tradycyjną potrawę w sam raz na wigilijny stół – kutia wigilijna.

 

 

 

 

Przepis na kutię- przygotowanie:

Bakalie do kutii

 

 

  • 400 g maku
  • 300 g pszenicy
  • 200 g miodu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 30 g migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g rodzynek

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Zalewamy mak wrzątkiem i pozostawiamy go na około 8 godzin w wodzie. W ten sposób ziarno mięknie.
  2. W osobnym półmisku zalewamy pszenicę zimną wodą i również pozostawiamy do napęcznienia na ok. 8 godzin. Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Wodę odlewamy, pszenicę pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Namoczony mak odsączamy z wody i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  4. Migdały obieramy ze skórki, po wcześniejszym sparzeniu (można je sparzyć nawet dwukrotnie, wtedy skórka sama odchodzi), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy także kroimy na drobno.
  5. Rodzinki zalewamy wrzątkiem i po 3 minutach odsączamy.
  6. Mak i pszenicę łączymy w misce, dodajemy miód (jeżeli miód, którego używamy ma postać stałą, przedtem należy go podgrzać w kąpieli wodnej – wtedy będzie miał płynną konsystencję) i kremówkę.
  7. Na koniec dodajemy bakalie: orzechy, migdały, rodzynki.
  8. Mieszamy dokładnie wszystko i gotowe.

 

Kutię przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

mak o kutii 

 

 Porada

  1. Składniki suche w kutii z czasem nasączają się śmietanką, dlatego przed spożyciem, warto sprawdzić, czy kutia nie jest za sucha- być może warto dodać odrobinę kremówki przed samym jej podaniem.

  2. Kutia najlepiej smakuje na 2-3 dzień od zrobienia, dlatego proponuję zrobić ją kilka dni przed Wigilią.

 

M Leja


Opinie

Przepis na kutię wigilijną.

Ocena: 5.00 / 5,Liczba ocen: 1

PaulaT: Bardzo dziekuję za przepis, szukam w Internecie o zwyczajach kulinarnych, u mnie w domu zawsze byly makielki, a kutii nie znam. Ale jak wytlumaczyc rodzynki i migdaly i orzechy w kutii staropolskiej? naczytałam sie komentarzy przy kutii kresowej www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,kutia.php i tam zasugerowano ze nowoczesny wymysl... Prosze o odpowiedz, Paulina

Data dodania: 2014-10-22 13:58:08

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję