Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Przepis na śledzie z kaparami - wykwintne i świąteczne


Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole


Na każdym stole wigilijnym powinien pojawić się śledź. To nasza tradycyjna potrawa i specjalnie do niej podaje się chleb lub ziemniaki, tak by na stole było 12 potraw.



Dziś proponujemy przepis na śledzia w mniej znanej wersji. Dla wszystkich tych, którzy chcą nieco odejść od standardów - śledź z kaparami.



Śledź w śmietaniePrzepis na śledzie z kaparami

 

Składniki (porcja dla 4 osób)

 

  • 6 płatów wymoczonych w wodzie śledzi
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 małe lub 1 większa, drobno posiekana cebula
  • 3-4 posiekane ogórki korniszony
  • mały słoiczek kaparów
  • 2 łyżki zielonego kopru
  • szczypta cukru do smaku



Przygotowanie:



Krok 1
Pokrój każdy z płatów śledzia na 4 wąskie paski.

Krok 2
Posiekaj drobno ogórki korniszony, kapary i cebulę.

Krok 3
W miseczce połącz majonez ze śmietaną, ketchupem i dodaj przyprawy: curry, szczyptę cukru. Wymieszaj a następnie dołóż pokrojoną: cebulę, kapary, koper i ogórki.

Krok 4
Przełóż pokrojone śledzie na paterę i zalej sosem.

Śledzie świetnie smakują z domowym chlebem.


Polecam i życzę smacznego.


K. Granek
 


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję