Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Syrop z mniszka lekarskiego


Poznaj tradycyjną recepturę i sprawdź, jak pospolity chwast może wyleczyć z przeziębienia i kłopotów trawiennych.


Mniszek (tac. Taraxacum), to bylina z rodziny złożonych, zawierająca sok mleczny. Złocistożółte kwiaty mniszka osadzone są pojedynczo na bezlistnych łodygach, układają się w koszyczki okryte zewnętrznymi liśćmi.

 

Słoneczne kwiaty stanowią przyjemny wizualnie akcent na trawniku, jednak cieszą oczy tylko na początku. Szybko postępujące rozsiewanie rośliny i głębokie, bo dochodzące nawet do 2 metrów zakorzenienie, sprawia że mniszek staje się chwastem trudnym do usunięcia. Do tego, nawet stała eliminacja rośliny z ogródków nie daje gwarancji, ze chwast nie powróci, ponieważ jego owocostan, tzw. dmuchawiec, może być błyskawicznie przenoszony, nawet lekkim podmuchem wiatru z sąsiednich ogródków.

 

Udręka działkowców i ogrodników, ma jednak swoje drugie dno. Mało kto bowiem wie, że chwast ten jest jadalny i posiada właściwości lecznicze.

 

Wierze, że dzięki zdrowotnym właściwościom przedstawionego syropu z mniszka, roślina ta będzie miała okazję zrehabilitować się za agresywną ekspansję na ogródkach i działkach, nie raz wybawiając z problemów trawiennych i kłopotów z krążeniem krwi. Przyda się również w zwalczeniu przeziębienia, a zwłaszcza uporczywego kaszlu.

 

Składniki syropu z mniszka:

 

  • 300 kwiatów mniszka
  • 1 l wody
  • 1 cytryna (tylko z owoców niepryskanych, dokładnie wymytych)
  • 1 kg cukru
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie, ale tylko owoców niepryskanych, dokładnie wymytych

 

Jak przygotować syrop z mniszka?

 

  1. Zebrać 300 kwiatów mniszka i zalać je 1 litrem zimnej wody (wcześniej przegotowanej).

 

  1. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 20 min, a pod koniec gotowania dodać pokrojoną cytrynę ze skórką.

  1. Odcedzić i przecisnąć przez gazę.

 

  1. Odstawić na 24 godziny.

 

  1. Następnie dodać 1 kg cukru i gotować 1,5-2 godziny.

 

  1. Do smaku można dodać skórkę z pomarańczy.

 

Z podanej ilości uzyskasz 2 słoiczki syropu. Gorący syrop wlej do słoiczków i pasteryzuj.

 

 

Zalecane dawkowanie syropu z mniszka:

2-3 łyżeczki dziennie

 

Wbrew dotychczasowemu spojrzeniu na „mlecze”, otwórzmy się na dobroć płynącą z natury.

 

Na zdrowie!

 

K. Nowotarska

 

Źródła:

Przepis na syrop- przekazywany z pokolenia na pokolenie

Charakterystyka mniszka-

Encyklopedia popularna PWN, Warszawa 1982r.

UteE. Zimmer, Alfred Handel, Przewodnik do rozpoznawania roślin i zwierząt, Warszawa.

 

 


Opinie

Syrop z mniszka lekarskiego

Ocena: 1.00 / 5,Liczba ocen: 1

mkzaufaj: Z przykrością stwierdzam/szkoda że dopiero teraz/,że uzyskanie syropu z mniszka wg podanej receptury jest niemalbezwartościowe.Nie gotujemy!!!!,a jedynieprzez kilka dni odparowujemy.Zaintereso-wanym służę przepisem.Zosia

Data dodania: 2012-05-31 12:14:06

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję