Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Tortille z bakłażanem


Zdrowy, wegetariański fast-food do przygotowania w domu.


 

 

 

Zdrowy, wegetariański, inspirowany kuchnią bliskowschodnią fast-food może opierać się na wykorzystaniu pysznych plastrów bakłażana. W sezonie letnim najlepiej użyć wersji grillowanej, zimą warzywo usmażymy na patelni. Smaku nie zapomnimy nigdy.

 

Składniki:

 

  • 1 bakłażan

  • ½ kalafiora

  • 2 pomidory

  • 300 g frytek lub pieczonych ziemniaków

  • Sałata

  • Sól, pieprz, pieprz cayenne

  • Jogurt naturalny lub wegański

  • Ząbek czosnku

  • Natka pietruszki

  • Placki tortilli

 

Przygotowanie:

 

Na min. pół godziny przed smażeniem kroimy bakłażana w plastry, dokładnie solimy z każdej strony i pozostawiamy w dużym naczyniu, żeby wyciekł gorzki sok. Jeżeli wycieknie tylko odrobina – niczym się nie martwimy, bo młode warzywa są z reguły słodkie. Przemywamy plastry, suszymy ręcznikiem papierowym, prószymy mąką i smażymy na wolnym ogniu na oliwie z oliwek (koniecznie na oliwie, olej słonecznikowy lub rzepakowy zupełnie inaczej pachnie).

 

Do placków tortilli wkładamy sałatę, kilka kawałków gotowanego kalafiora, plaster bakłażana, kilka frytek lub pieczonych ziemniaków (po co? Spróbujcie i przekonajcie się sami!), plasterek pomidora.

 

Dodajemy sos – jogurt naturalny lub sojowy zmiksowany z ząbkiem czosnku i kilkoma listkami pietruszki. Tortille zwijamy w koperty lub rollsy, dobrze jest zawinąć je w folię aluminiową lub papier, żeby sos nie wyciekał.

 

Życzymy smacznego!

 

Tanja Sznuk

www.wygodnadieta.pl

 


Opinie

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję