Kategorie artykułów

Żyj zdrowo i bądź na bieżąco!

Nasze produkty

Nowe produkty ekotarg.pl - zmień swój styl na EKO i wyróżnij się z tłumu!


Najpopularniejsze


Właściwości soku z kiszonej kapusty


Zdarza Ci się narzekać na bóle brzucha? Masz niedobory witamin? Jest na to rada-pyszny i zdrowy sok z kiszonej kapusty.


Wiele razy przygotowując kapustę kiszoną, czy to na surówkę, czy inne danie zdarzyło mi się wylewać sok, który pozostał w słoiku (pyszna kapusta kiszona autorstwa mojej babci) lub woreczku (kapusta z zaprzyjaźnionego warzywniaka). Uważałam, że nie jest mi on do niczego potrzebny, a spożywając samą kapustę dostarczę organizmowi wszystko, czego mi potrzeba.

 

O tym ile cennych składników odżywczych marnowałam, uświadomiła mi moja babcia, opowiadając , że już w starożytności  takim sokiem leczono wszystkie schorzenia przewodu pokarmowego, kłopoty ze stawami czy bezsenność.

 

    Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu.

 

    Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków - niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.

 

 

Sok z kiszonej kapusty ma wiele zalet, a mianowicie:

 

  1. Jest bogactwem składników mineralnych:

Sok jest skarbnicą witamin B i C. Zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas ,magnez. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

 

  1. Działa przeciwnowotworowo:

Wiele badań naukowych dowiodło, że spożywanie surowej kapusty lub picie soku z kiszonej, obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.

 

  1. Oczyszcza organizm:

Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.

Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.

Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.

 

  1. Jest cennym  źródłem błonnika:

Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii, więc np. osoby, którym zależy na  zgubieniu nadprogramowych kilogramów, powinny często po niego sięgać. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.

 

  1. Jest naturalnym wrogiem pasożytów:

Pasożyty nie lubią one kwaśnego soku z kiszonej kapusty i przy takiej kuracji po prostu giną.

 

  1. Zwiększa libido:

W książce Gillian McKeith „Jesteś tym co jesz”, w rozdziale na temat produktów żywnościowych sprzyjającym udanemu życiu seksualnemu, kwaszona kapusta wymieniona jest na pierwszym miejscu jako naturalny specyfik zwiększający popęd seksualny i pozytywnie wpływający na płodność.

 

  1. Niweluje szkodliwe działanie alkoholu:

   Chociaż sezon na sok z kiszonej kapusty wypada w okresie jesienno-zimowym, pijmy go przez cały rok. Na pewno wzmocnimy odporność i poczujemy się bardziej witalni i pełni energii.

 

Smacznego i na zdrowie!

  

 

Ania S

 

Źródło:

http://www.we-dwoje.pl

http://samouczek.foreo.pl

http://jejzdrowie.pl

http://www.smaczny.pl

http://www.ekoquchnia.pl

 


Opinie

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Ocena: 5.00 / 5,Liczba ocen: 4

Greyfinn: Radziłbym ostrożnie z sokiem pochodzącym z warzywniaka. Nawet tak zawanego zaprzyjaźnionego, ponieważ Pan czy Ppani ze sklepu kupują towar w hurtowni lub dostarcza im to ktoś. I tu mamy tylko wiarę w słowa. Prawdziwy ZDROWY sok, mamy tylko wtedy, gdy sami sobie ukisimy kapustę z marchwią, jabłkiem i czymkolwiek co nam smakuje. Taki sok to naprawdę lekarstwo.

Data dodania: 2013-11-20 07:25:25

AK: kapusta kiszona super - byle nie ta w woreczku z biedronki i innych takich - tylko i wyłącznie z warzywniaka, na wagę z beczki. Tylko taka ma opisane powyżej składniki...

Data dodania: 2013-11-19 22:34:08

enka: Artykuł mówi o pozytywnych właściwościach kiszonej kapusty. I to jest prawda, o ile jest to PRAWDZIWA kiszonka z dod. marchwi i SOLI, a nie podrabiana chemią i octem (bo tak szybciej). Takiej nawet nie warto kupować - nie ma w niej właściwości probiotycznych. Z reguły ma ona białawy kolor.

Data dodania: 2013-10-25 20:24:26

bluewarsaw: kompleksowy artykuł dziękuje

Data dodania: 2013-08-06 22:37:27

facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby kontrolować pliki cookies, należy wejść w opcje przeglądarki i w zakładce „prywatność” zmienić dotychczasowe ustawienia. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie równoznaczne ze zgodą użytkownika na używanie informacji zawartych w cookies przez właściciela strony. Akceptuję