Pierwsza na Dolnym Śląsku pasieka ekologiczna. Certyfikat wydany przez „Ekogwarancja” PTRE. Najwięcej chemii do miodu i innych produktów pszczelich trafia w związku z leczeniem pszczół. W każdej pasiece występuje warroza, do zwalczania której stosowana jest „twarda chemia”. Akarycydy itp. kumulując się w wosku przechodzą do miodu zanieczyszczając go. W pasiece ekologicznej nie wolno jej stosować. Teren / uprawy ekologiczne lub porośnięty naturalną roślinnością / w zasięgu lotu pszczół musi być wolny od jakichkolwiek zanieczyszczeń. Coroczna kontrola. Ule muszą być zbudowane tylko z naturalnych materiałów. Do podkarmiania zimowego może być stosowany tylko cukier „bio”. Produkty pszczele muszą być odpowiednio pozyskiwane i przechowywane żeby ograniczyć do minimum straty enzymów i innych cennych właściwości miodu. Kryteria prowadzenia pasieki „eko” www.odr.net.pl/publikacje/0118.pdf