Archiwum

Certyfikaty, które wyróżniają produkty regionalne

Odkryj, po czym poznać specjały regionu. Dowiedz się, jakimi symbolami oznaczone sa produkty tradycyjne i specjalności regionalne. Zasmakuj w polskich smakach

„Cudze chwalicie, własnego nie znacie. Nie wiecie, co posiadacie”. Wygląda na to, że słowa Stanisława Jachowicza z wierszu „Wieś” wciąż pozostają aktualne, bo gdy ostatnio będąc w Hiszpanii zapytano nas o tradycyjne potrawy i specjały polskie, mocno się natrudziliśmy by wymienić choćby kilka z nich. Aż wstyd, biorąc pod uwagę jak bogata jest pod tym względem nasza rodzima ziemia.  Andruty kaliskie, kołacz śląski, jabłka łąckie, truskawka kaszubska i wiele, wiele innych….Czysta słodycz Polskiej krainy.

Jak jednak rozpoznać prawdziwe regionalne przysmaki z Polski, kiedy oscypki sprzedawane są nad morzem, a jabłka krajowe mieszane są w sklepach z importowanymi z zagranicy?

W ochronie regionalnych specjałów, wybrane produkty zyskują jeden z trzech certyfikatów:

  • Certyfikat – Chroniona Nazwa Pochodzenia,
  • Certyfikat – Chronione Oznaczenie Geograficzne,
  • Certyfikat –  Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Chroniona nazwa pochodzenia to certyfikat, który określa powiązanie między produktem a uwarunkowaniami pochodzenia geograficznego składników, z których produkt powstaje. Najważniejszym aspektem są czynniki naturalne, uwarunkowania glebowe, mikroklimatyczne, a nawet historyczno-społeczne danego regionu, z którego pochodzi dany produkt.

Chronione Oznaczenie Geograficzne to oznaczenie produktu, który charakteryzuje się specyficzną reputacją i jakością, bądź posiada cechy specyficzne dla regionu, z którego pochodzi.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność wyróżnia tradycyjne produkty rolne i środki spożywcze, które zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską ze względu na „specyficzny charakter” tych produktów. Oznacza to, że produkty te charakteryzują się cechą lub cechami, odróżniającymi dany produkt od podobnych mu produktów dostępnych na rynku. Taką specyficzną cechą może być np. smak, zapach lub wyjątkowe surowce, z których wytworzono produkt.

Jakie produkty mogą ubiegać się o certyfikat?

Procedura przyznania {%tag:certyfikat:certyfikatu%} wygląda następująco. Najpierw producent zgłasza się do jednostki przyznającej certyfikat (np. BC COBICO). Później produkt poddawany jest kontroli, w ramach której sprawdzane jest, czy zgłoszony produkt jest wytwarzany zgodnie ze specyfikacją opracowaną przez grupę producencką.

Jeden z trzech certyfikatów pojawić się może wyłącznie na produktach, które spełniają wymagania zawarte w specyfikacji.

Jeśli interesuje cię regionalna żywność z Polski, zobacz wykaz wszystkich polskich produktów objętych ochroną trzech certyfikatów.

Dlaczego warto zwracać uwagę na certyfikat?

Jeśli jakiś produkt oznaczony jest certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne, to zakazane jest sprzedawanie przez innych producentów produktów o takiej samej lub podobnej nazwie. Dzięki temu wiemy, że jak kupujemy andruty kaliskie, to są to jedyne w swoim rodzaju andruty, a nie ich podrobiona wersja .

Inaczej jest w przypadku certyfikatu Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, gdzie producent certyfikowanego produktu sam decyduje, czy chce chronić nazwę swojego produktu.

Podkreślanie pochodzenia zdrowej i smacznej żywności, objętej jednym z trzech certyfikatów ułatwia konsumentom wybór prawdziwie tradycyjnych specjałów. Jest to również wyróżnienie i promocja regionów, z których certyfikowane przysmaki pochodzą. Dzięki temu, sława regionalnych specjałów z Polski sięgnie nie tylko naszych, doceniających jakość i markę regionalnych produktów krajanów, ale i coraz częściej świadomie oraz zdrowo odżywiających się mieszkańców pozostałych krajów Unii Europejskiej.

K. Nowotarska

Źródła:

http://www.ijhar-s.gov.pl/

http://www.doradztworolnicze.com.pl/

http://www.cobico.pl/

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.