Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka.
Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; wykładowca Studiów Podyplomowych UP, konsultant ds. racjonalnego sposobu żywienia oraz dietetyki.
W kręgu zawodowych zainteresowań znajduje się problematyka sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży oraz odżywianie w różnych jednostkach chorobowych np. otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy. Uczestniczyła w wielu konferencjach, kursach i szkoleniach m.in. w Budapeszcie i Kownie.
Jest autorką kilku prac naukowych dotyczących nastolatków oraz współautorką książek z dietetyki: „Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej”, „Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy ? Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów” oraz podręcznika akademickiego „Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu”. Na Uniwersytecie Przyrodniczym Pani Mikołajczak jest opiekunem Studenckiego Koła Naukowego, który prowadził m.in. badania wartości indeksów glikemicznych wybranych produktów i potraw, zawartości metali ciężkich w kiełkach zbóż, oceny poziomu wiedzy żywieniowej różnych grup ludzi.
Zainicjowała projekt interaktywnego programu edukacyjnego promującego racjonalny sposób żywienia dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Z zaangażowaniem prowadzi prelekcje i warsztaty żywieniowe dla młodych ludzi. Współpracowała z wrocławskim Instytutem Zdrowia Publicznego realizując program edukacyjno-informacyjny „Zdrowa Matka i Dziecko” skierowany do kobiet w ciąży, w okresie laktacji i ich dzieci.
Zostaw komentarz