Właściwości jagód. Rozpocznij sezon na zdrowie w jagodowym klimacie.
Jagody są pyszne cały rok. Najlepsze zawsze te świeże, ale dużo dobrej energii mają również te zamknięte w lecie w słoiki i zapasteryzowane. Sezon na jagody za pasem, bo już od czerwca możemy smakować tych wspaniałych, leśnych owoców.
Wakacje to czas prawdziwej uczty owocowej. Magia kolorów i smaków, połączona z zastrzykiem witamin. Czy można chcieć więcej?
Letnie owoce dostarczają znacznie więcej niż tylko wspaniałego smaku i witamin. Co takiego więcej? Przekonajcie się o tym, na przykładzie jagód.
Świeże jagody pełne witamin
Świeże jagody to oczywiście mocny zastrzyk witamin. Owoce te zawierają witaminę C, A, B i PP. Ponadto są bogatym źródłem substancji mineralnych, takich jak: selen, cynk, miedź i mangan.
Przydatne podczas zakupów:
Jagody sprzedawane są przeważnie na litry. Tymczasem w wielu przepisach podaje się raczej ich ilość w kilogramach. Oto mała podpowiedz dla kupujących:
1 litr jagód= 0,5 kilograma
Jagody regulują poziom cholesterolu
Wspomniane witaminy i pierwiastki pomagają regulować poziom złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu. Najważniejsza jednak rolę w tym procesie odgrywają zawarte w jagodach antyutleniacze.
Sezon na jagody trwa:
od czerwca do września |
Sok z jagód na zatrucia i biegunkę
Sok z jagód lub napar z suszonych jagód to skuteczne lekarstwo przy zatruciach i biegunce. W przypadku zatrucia pokarmowego, jagody wychwytują z organizmu toksyny. Uszczelniają również żołądek, neutralizując szkodliwe produkty przemiany materii.
UWAGA! Należy pamiętać, aby osobom z zatruciem podawać jagody bez dodatku cukru. Cukier stanowi pożywkę dla bakterii, powodując ich namnażanie i zamiast pomagać przy dolegliwościach żołądkowych, tylko będzie szkodził.
Warto mieć w domu kilka garści suszonych jagód, z których można zaparzyć delikatnej i pysznej herbatki jagodowej na zatrucia. Jest to wspaniały napój na bolący brzuszek i biegunkę, w szczególności dla dzieci.
Suszone jagody na ból gardła
Napar z suszonych jagód ma działanie przeciwbólowe i uspokajające. A syrop jagodowy wspomaga leczenie kaszlu i infekcji układu oddechowego.
Wyciągi z jagód w chorobie oczu
Wyciągi z jagód stosowane są pomocniczo do leczenia chorób oczu, ponieważ ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka. Stosowane są m.in. przy leczeniu kurzej ślepoty, zwyrodnienia plamki żółtej i przy krótkowzroczności.
Przepisy na jagodowe pyszności i dania z jagodami
Oprócz właściwości zdrowotnych, jagody to oczywiście bezdyskusyjnie rozkosz dla podniebienia. Ich walory smakowe potrafią nadać charakteru i podkreślić nie jedno letnie danie. Dodawane są do tart z owocami, pierogów, bułeczek i innych deserów.
K. Nowotarska
Polecamy przepis na tartę z jagodami
Zostaw komentarz