Domowe przepisy

Przepis na leczo z cukinii. Wyśmienite danie nie tylko dla wegetarian

Pyszności dla tych, którzy stronią od mięsa. Leczo wegetariańskie. Spróbuj, a pokochasz.

Jakie warzywa potrzebne są do leczo?Składniki na leczo:

  • dwa duże pomidory, sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki (ewentualnie: puszka krojonych pomidorów)
  • 1 cukinia
  • 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona i zielona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • Przyprawy :  papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, dowolne zioła do wyboru (np. mieszanka ziół prowansalskich), pieprz cayenne lub chili (opcjonalnie ), szczypta cukru
  • Odrobina oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • Łyżka przecieru pomidorowego

Przepis na leczo wegetariańskie:

1. Cebulę kroimy w półplasterki, równocześnie podgrzewając na patelni oliwę lub olej. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku, dusimy przez chwilę.

Obieramy i kroimy cukinię

 

 

 

 

 

 

2. Do dużego garnka wrzucamy resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Aby wszystkie składniki zachowały podobną miękkość, warzywa wrzuca się kolejno, zaczynając od najtwardszych, a kończąc na najbardziej miękkich. Następnie całość zalewamy odrobiną wody, by warzywa nie przywarły nam do dna. Dodajemy cebulę i czosnek z patelni.

Pomidory wrzucamy do garnka

3. Do gotującego się wywaru dodajemy przecier  pomidorowy i przyprawy. Dusimy w zależności od preferencji (20 minut lub dłużej, gdy chcemy by leczo było gęste ).

Warzywa po podgrzaniu

Z czym jeść leczo

Leczo bardzo dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu (kotlety sojowe, kasza gryczana, ryż i inne ). Można również przygotować pyszne danie z makaronem.

Wielbicielom diety wegetariańskiej polecam do przeczytania artykuł o wegetariańskim weselu.

Joanna Żamojta

Foto by K. Nowotarska

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.