Oliwa w sprayu to sprytne i zdrowe rozwiązanie, które pozwala cieszyć się wybornym smakiem potraw bez wyrzutów sumienia na punkcie zbyt wysokiej kaloryczności. Dlaczego oliwa z oliwek powinna znaleźć się w każdej kuchni? Sprawdźmy, jakie są wszystkie zalety tego produktu, który jest kulinarnym hitem ostatnich lat.
Oliwa w sprayu – zdrowa i ekonomiczna w użyciu
Oliwa w sprayu podkreśla naturalny smak potraw, pozwala użytkownikom przygotować zdrowe, sycące posiłki bez zbędnych kalorii. Jest uwielbiana przez zwolenników zdrowego stylu życia. Dzięki oliwie w sprayu dania nie ociekają tłuszczem i są lepiej trawione przez układ pokarmowy, a Ty możesz poczuć ich prawdziwy smak. Zastosowanie aerozolu sprawia, że oliwa w sprayu starcza na długo. To przystępny cenowo i ekonomiczny w użyciu produkt, który dodatkowo chroni patelnię przed uszkodzeniem (nie musisz obawiać się przywierania potraw do jej powierzchni). Naczynia spryskane oliwą są łatwiejsze w czyszczeniu, niż te wypełnione co najmniej kilkoma łyżkami oleju z butelki.
Oliwa w sprayu – nieocenione wsparcie przy odchudzaniu
Oliwa w sprayu to doskonała alternatywa dla olejów i oliw w tradycyjnym opakowaniu. Z uwagi na zastosowanie aerozolu możemy precyzyjnie dawkować ilość produktu, co przekłada się na niższą kaloryczność przyrządzanych dań. Spryskując patelnię oliwą w sprayu, używamy około 1 g tłuszczu, co odpowiada około 9 kaloriom. Natomiast wylewając do naczynia 10 g oleju „wzbogacamy” danie o około 90 kalorii. Tak więc korzyść ze stosowania oliwy w sprayu jest dla sylwetki wręcz oczywista. Dzięki temu nowoczesnemu produktowi osoby będące na diecie redukcyjnej lub dbające o linię mogą delektować się ulubionymi daniami, przygotowując pyszności przy minimalnej ilości tłuszczu. To produkt polecany dla chorych na otyłość. Z oliwy w sprayu chętnie korzystają też zawodowi sportowcy, a także osoby uprawiające sport czysto amatorsko. Oliwa z oliwek w sprayu doskonale sprawdzi się też u diabetyków.
Oliwa w sprayu – doskonała do każdej potrawy
Zastanawiasz się, do czego można wykorzystać oliwę w sprayu? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pysznych sałatek na bazie warzyw oraz wielu dań na zimno. Z oliwy w sprayu warto korzystać także podczas smażenia i gotowania. Produkt ten jest chętnie używany przy przygotowywaniu pożywnych potraw mięsnych np. kotletów mielonych, krokietów z mięsem i grzybami. Wiele fanów kulinarnych eksperymentów wykorzystuje oliwę w sprayu do natłuszczania grilla elektrycznego lub papieru do pieczenia, na którym wyrosną smakowite bułeczki lub wytrawne babeczki. By móc jak najdłużej korzystać z oliwy, należy pamiętać o przechowywaniu jej w ciemnym suchym i chłodnym miejscu.
Minimalna ilość oliwy wystarczy, by przygotować zdrową rybę typu łosoś, dorsz, czy flądra. Z oliwy sprayu mogą korzystać miłośnicy naleśników i omletów. Jak widać, ten uniwersalny produkt znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni fanów dań mięsnych, jak i warzywnych.
Mamy nadzieję, że nasz poradnik zachęci Cię do zakupu oliwy w sprayu i stosowania jej zamiennie z olejem rzepakowym w butelce.
Bułeczki śniadaniowe Klangorki – sprawdzony przepis na pyszny początek dnia.
Zostaw komentarz