Domowe przepisy, Polecane, Zdrowie

Jak wybrać olej rzepakowy wysokiej jakości?

Olej rzepakowy jest w diecie źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni używany jest do gotowania, smażenia i do potraw na zimno. Ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno to olej wysokiej jakości.

Tłuszcze – za i przeciw

Tłuszcze w diecie:

  •       to bardzo dobre źródło energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
  •       umożliwiają wykorzystanie witamin A, D, E i K jako ich rozpuszczalniki;
  •       sprawiają, że potrawy lepiej smakują, ponieważ smakowo-zapachowe składniki potraw rozpuszczają się w tłuszczach.

Z drugiej strony jedzenie nadmiernej ilości tłuszczu wiąże się bezpośrednio z otyłością oraz z ryzykiem chorób serca i układu krążenia. Jeść czy ograniczać – słowem kluczowym w tej sprawie jest JAKOŚĆ, czyli rodzaj używanego tłuszczu.

Zalecenia międzynarodowych organizacji zdrowia:

Przyjmuje się następujące rekomendacje jakości tłuszczów w diecie, w przeliczeniu na dzienne zapotrzebowanie na energię:

1) tłuszcze powinny dostarczać do 30% ;

2) z tłuszczów nasyconych nie powinno pochodzić więcej niż 10%;

3) wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 6 i omega 3) powinny dostarczać 6-10%;

4) tłuszcze trans – mniej niż 1%

5) pozostała część energii powinna pochodzić z tłuszczów jednonienasyconych, do których należy olej rzepakowy.

 

Jak wybierać dobre tłuszcze?

Zdecydowanie na cenzurowanym są tłuszcze nasycone. Są w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, wędliny, nabiał czy jaja. Tłuszcz palmowy, powszechnie dodawany do pieczywa cukierniczego, jest również tłuszczem nasyconym. Najważniejszą zasadą przy wyborze tłuszczów wysokiej jakości – wybierać produkty w jak najbardziej naturalnej formie, a nie te wysoko przetworzone, gdzie znajduje się dużo „ukrytego” tłuszczu. Jeśli nie ma się własnego gospodarstwa, gwarantują to produkty z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym.

Certyfikat ekologiczny gwarantuje jakość roślin oleistych

Olej rzepakowy BIO jest wytwarzany z nasion rzepaku z upraw ekologicznych. W takich uprawach nie mogą być stosowane nawozy sztuczne, pestycydy i inne sztuczne środki ochrony roślin. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się modyfikacji genetycznych GMO. Jakość oleju rzepakowego BIO, oprócz pochodzenia z rolnictwa ekologicznego, gwarantuje też sposób otrzymywania oleju.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Oleje wyciskane z różnych oleistych nasion powinny charakteryzować się swoim niepowtarzalnym smakiem, ponieważ potwierdza to ich naturalny sposób otrzymywania. Informacja na opakowaniu, że olej rzepakowy jest z pierwszego tłoczenia nie informuje konsumenta o warunkach produkcji. Tylko napis olej rzepakowy tłoczony na zimno i olej rzepakowy nierafinowany gwarantują, że przy jego wytwarzaniu nie stosowano ekstrakcji za pomocą rozpuszczalników chemicznych, rafinowania ługami czy pozbawiania zapachów pod wpływem pary w bardzo wysokiej temperaturze.

Cechy wysokojakościowego oleju rzepakowego

Olej rzepakowy BIO wysokiej jakości ma następujące cechy:

  •       jest umieszczony w ciemnej, szklanej butelce;
  •       ma certyfikat ekologiczny – eko liść uznawany w całej Unii Europejskiej;
  •       napis olej rzepakowy tłoczony na zimno;
  •       olej rzepakowy nierafinowany – czyli wyciskany tylko mechanicznie (w prasach), w stosunkowo niskiej temperaturze.

Tylko taki olej rzepakowy BIO zachowuje zawartość witaminy E chroniącą przed jełczeniem i przed wolnymi rodnikami.

Jak używać olej rzepakowy BIO?

Do smażenia, pieczenia używa się tłuszczu z przewagą kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a są to:

– olej słonecznikowy wysokooleinowy (napis o takim przeznaczeniu oleju, z takiej odmiany słonecznika znajduje się na butelce),

– olej rzepakowy

– olej sezamowy

– oliwa z oliwek

Olej rzepakowy nierafinowany, czy olej rzepakowy tłoczony na zimno najlepiej używać na surowo. Tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania narządów, układu odpornościowego, wyglądu skóry, ale ważne, aby dostarczać go w jak najbardziej naturalnej postaci, z daleka od produktów wysoko przetworzonych.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.