Sprawdzony, najlepszy przepis na ZAKWAS Z BURAKÓW, który dostałam od Wiesi. Zrobiłam, przetestowałam i jestem pod wrażeniem. Ma piękny kolor, smakuje rewelacyjnie, długo można go trzymać w lodówce i do tego jest to BOMBA ZDROWOTNA!
Jak zrobić domowy zakwas buraczany?
Przepis jest prosty i szybki. Nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych. To, co jest jednak ważne, to produkty, których użyjesz do zakwasu.
Zresztą te osoby, które mnie znają, to wiedzą, że zawsze przykładam ogromną wagę do produktów, których używam w kuchni.
Zatem polecam warzywa własnej hodowli lub od znanego Tobie rolnika. Dobre będą również ekologiczne, które dostaniesz obecnie w wielu sklepach. Polecam warzywa nasze, polskie!
Sól, której użyjemy do zakwasu, polecam kamienną z polskich kopalni soli: kłodawską, czy też z Wieliczki lub Bochni. Często używam niejodowaną. Jeżeli nie masz akurat dostępu do takiej soli, to użyj himalajskiej. Nie polecam morskiej ze względu na obecnie duże zanieczyszczenie wód, z których pozyskuje się taką sól.
Ogromnie ważna jest woda, której używamy do przetworów. Jest to kluczowy element, zaraz po burakach, udanego zakwasu buraczanego.
Koniecznie zwróć uwagę na wodę, której używasz w kuchni. Jeżeli nie masz własnego ujęcia wody, np. studni głębinowej, to zaopatrz się w najlepszą wodę mineralną, jaką tylko możesz dostać. Co to znaczy?
Po pierwsze wodę mineralną kupuj zawsze w szklanych butelkach!
Nie chodzi tutaj o aspekt ekologiczny akurat, ale stricte zdrowotny i smakowy. Woda w butelkach szklanych smakuje wyśmienicie i nie ma w swoim składzie szkodliwych związków, które mogą się przedostać do organizmu z plastików, jak np.: bisfenol A (BPA).
BPA jest to związek, który jest używany do produkcji opakowań z plastiku, używanych przede wszystkim do pakowania żywności. Działa szkodliwie na ludzki organizm, szczególnie na gospodarkę hormonalną, szkodząc kobietom w ciąży i zaburzając płodność u mężczyzn. Do tego może przyczyniać się do otyłości.
Warto wyrobić w sobie nawyk kupowania wody mineralnej w szklanych butelkach.
Najlepszą wodę jaką do tej pory udało mi się kupić to Ostromecko Źródło Marii. Polecam gorąco!!! Smakuje rewelacyjnie. Do zakwasu buraczanego jest świetna.
PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW
Składniki:
- Ok. 1,5-2 kg czerwonych buraków
- główka czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1,5-2 l wody zimnej, surowej
Przygotuj pojemnik szklany lub kamionkowy (taki, jak do ogórków małosolnych).
- Na dnie ułóż warstwę pokrojonych w plastry buraków. (Ja myję buraki, kroję na grube plastry. Nie obieram.).
- Na to wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie oraz rozgniecione ząbki całej główki czosnku.
- Następnie już do samej góry pojemnika ułóż pokrojone w plastry, surowe buraki.
- Zalej zimną wodą mineralną ze szklanej butelki z dodatkiem soli (płaska łyżka soli na 1,5 l. wody).
- Odstaw na blat w kuchni, pod przykryciem na 3-4 dni (możesz przykryć talerzykiem lub gazą i owiń gumką recepturką).
- Codziennie możesz delikatnie zamieszać od góry, przyciskając buraczki. Może się zakwas trochę „burzyć”, ale jeżeli użyjesz dobrej wody, to nie powinno się to dziać. Najważniejsze, żeby nie było pleśni.
- Po około 4 dniach zlej zakwas do wyparzonego uprzednio słoika lub szklanej butelki i wstaw do lodówki (tak może stać nawet miesiąc i dłużej).
KURACJA KWASEM BURACZANYM NA POPRAWĘ ODPORNOŚCI ORAZ WZMOCNIENIE KRWI
Buraczki to niezwykłe warzywa. Tak bogate w związki odżywcze, działają wzmacniająco nie tylko na odporność organizmu, ale przede wszystkim odbudowują naszą krew.
Jeżeli z jakiegoś powodu masz zaburzone parametry krwi: anemia, nowotwór, ciąża, poród, niedokrwistość, to ta kuracja jest właśnie dla Ciebie.
A może czujesz po prostu osłabienie i ciągle łapiesz przeziębienia? Koniecznie wzmocnij się kuracją z zakwasu buraczanego!
Jak stosować kurację z kwasu buraczanego?
Polecam robić ten zakwas dwa razy w tygodniu. Jak tylko zlejesz jeden, to już nastaw kolejny, gdyż podczas tej kuracji warto wypijać dziennie 2x po pół szklanki aż do całej szklanki na porcję.
Można na początku zacząć od mniejszej ilości, ale po tygodniu już można spokojnie zwiększyć.
Kurację stosujemy ciągiem przez ok. miesiąc. Robimy przerwę dwa tygodnie i znowu miesiąc pijemy zakwas.
Jeżeli komuś bardzo smakuje lub obserwuje znaczną poprawę organizmu i nie chce robić przerwy już po miesiącu, to spokojnie można pić dłużej.
W zakwasie nie ma żadnych składników, które mogłyby zaszkodzić. Ważne, aby obserwować swój organizm i słuchać jego sygnałów. Jeżeli z jakiegoś powodu czujesz się gorzej, to po prostu zmniejsz ilość lub odstaw zakwas i wróć do jego picia za jakiś czas.
Czy zakwas buraczany można dawać dzieciom?
To jest właśnie kluczowy element tej kuracji.
Zakwas buraczany jest dla całej rodziny. Dosłownie!
Od najmniejszego dziecka, aż po seniora, można podawać zakwas buraczany.
Wszystkie moje dzieci go piją. Od 1,5 roku do 8 lat. Niektóre tak chętnie, że proszą o dokładkę. Inne natomiast potrzebowały czasu, żeby się przekonać do jego smaku.
Najłatwiej przekonać dzieci do smaku zakwasu buraczanego stopniowo zwiększając jego intensywność poprzez rozcieńczanie wodą mineralną.
Dlaczego zakwas buraczany poprawia odporność organizmu? Jakie ma to znaczenie podczas epidemii COVID-19 i sezonu grypowego?
Nie od dzisiaj wiadomo, że naszą odporność warunkuje przede wszystkim dobrze funkcjonujący układ trawienny, czyli flora bakteryjna jelit, która odpowiada za procesy trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii.
Wszystkie kiszonki, w tym ogórki kiszone, kapusta kiszona oraz oczywiście zakwas z buraków są bogate w witaminę C, która podnosi naszą odporność, ale również korzystnie wpływają na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej.
Podczas kiszenia często dodaje się do przetworów zioła, czosnek, chrzan i przyprawy takie jak, cynamon, kardamon, goździk. To są składniki, które wspaniale stymulują i wzmacniają układ odpornościowy. Liderem jest oczywiście czosnek.
W naszym przepisie czosnku jest znaczna ilość. Właśnie dlatego, żeby dostarczyć go do organizmu w przyjemnej do spożycia formie, a przede wszystkim, by jego działanie było wzmacniające dla naszej odporności.
Dlatego też zakwas buraczany polecam szczególnie teraz, gdy zaczyna się jesienna aura. Dodatkowo wiele osób martwi się sezonem grypy i COVID-19.
Jeżeli nasz organizm będzie silny, a jego układ odpornościowy będzie działał prawidłowo jak tarcza, to poradzimy sobie z wirusami w każdym sezonie jesienno-zimowo-wiosennym.
Życząc zdrowia,
Barbara 4xMama
Zostaw komentarz