(trans-3,5,4′-trihydroksystilben) jest syntezowany przez rośliny z użyciem enzymu – syntazy stilbenowej. Posiada on nie do końca zbadane własności przedłużania długości życia ssaków.
Zawartość resweratrolu w winie zależy od rocznika, sposobu leżakowania i wielu innych czynników, stąd zaleca się pijać różne wina.
Największą ilość resweratrolu zawierają wina wytwarzane z Pinot Noir, Merlot, Gamay i Shiraz. Cabernet okazał się być bogaty w tę substancję tylko w regionie Bordeaux, w innych regionach na świecie było już gorzej
Resweratrol (ang. resveratrol) hamuje inicjację, promocję i progresję raka. Resweratol hamuje cyklooksygenazę – jeden z enzymów biorących udział w aktywacji kancerogenów. Zgodnie z wynikami testów in vitro i modelu nowotworu mysiego – hamuje trzy główne etapy kancerogenezy chemicznej – inicjację, promocję i progresję raka.
Podawany 2 x tygodniowo myszom w ilości 1-25 mikrogramów hamował w 68-98% skórne nowotwory myszy. Resweratol odkryto w 72 roślinach, np. Bauhinia, Eucaliptus, Veratrum, Vitis, Polygonum, Cassia. Resweratrol wykazuje także szereg innych działań: obniża stężenie cholesterolu we krwi, hamuje agregację krwinek (wpływ przeciwzawałowy i przeciwmiażdżycowy), powstrzymuje stany zapalne, wywiera wpływ przeciwutleniający, przeciwalergiczny i antymutagenny. Podobnie jak inne stilbeny działa estrogennie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. U mężczyzn zapobiega nowotworom gruczołu krokowego. Rośliny bogate w resveratrol mogą mieć zastosowanie w produkcji zwierzęcej jako stymulator wzrostu. Resweratrol jest bowiem fitoncydem modyfikującym skład ilościowy i jakościowy mikroflory przewodu pokarmowego, podobnie jak to czyniły dotychczasowe antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Źródła:
Zostaw komentarz