Słownik

Bird Friendly

(„Przyjazny Ptakom”) – certyfikat ten został wykreowany przez ekologów z Smithsonian Migratory Bird Center (Centrum Ptaków Wędrownych Smithsona).

Bird Friendly- opis certyfikatuCechują go najbardziej solidne standardy środowiskowe spośród wszystkich certyfikatów dotyczących kawy.

Jest ściśle związany z certyfikatem Shade Grown, który jest przyznawany kawom uprawianym w zacienieniu. Oznacza to, że na plantacji kawowcom towarzyszą drzewa zacieniające. W ich koronach gnieżdżą się rozmaite gatunki ptaków, które na zwykłych, konwencjonalnych plantacjach bez zacieniania nie mają ku temu warunków. Dzięki temu tworzy się naturalny łańcuch pokarmowy, umożliwiający naturalną uprawę – bez użycia pestycydów, gdyż szkodniki zjadane są przez ptaki i równowaga biologiczna jest zachowana. Ma to dodatkową zaletę – plantacja ma charakter lasu, co zwiększa powierzchnię zieloną na świecie i przyczynia się do produkcji tlenu. Gleba natomiast nie jest wystawiona na ostre promienie słoneczne i nie podlega wysychaniu i stepowieniu. Wręcz przeciwnie – tworzy się na niej pokaźna warstwa naturalnego humusu, jak w prawdziwym lesie. Kawa z uprawy Bird Friendly dojrzewa dłużej, dzięki czemu ma więcej czasu na pełne rozwinięcie swych komponentów aromatyczno-smakowych.

Do głównych kryteriów Bird Friendly należą:
– minimalna wysokość koron drzew zacieniających, wynosząca 12 metrów;
– przynajmniej 40% cienia;
– co najmniej 11 gatunków drzew spełniających funkcje zacieniaczy*.

Pod pojęciem zacieniacza na plantacji kawy rozumiemy inny niż kawowiec gatunek drzewa lub krzewu, który dzięki np. dużym liściom albo rozłożystym koronom jest w stanie zapewnić kawowcom cień. Kawowce jako rośliny cieniolubne dobrze czują się między zacieniaczami, które chronią przed ostrym słońcem, ale także silnym wiatrem i skokami temperatur. Dzięki temu owoce, a wraz z nimi zawarte wewnątrz ziarna kawy, dojrzewają wolniej i w pełni wykształcają cały bukiet aromatyczno-smakowy.

Bird Friendly wymaga ponadto certyfikatu organic.

Certyfikat Bird Friendly nie wymaga opłat licencyjnych, ale koszty generują regularne audyty. Dodatkowe opłaty wiążą się z koniecznym tu certyfikatem organic. Atutem dla producenta jest względnie długi okres ważności certyfikatu, wynoszący aż 3 lata. Opłaty certyfikacyjne ponoszą również importerzy i palarnie, z których to finansowane są badania nad ochroną ptaków.

Wróć do artykułu Poznaj certyfikaty kawy.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.