(przedtem Utz Kapeh) to certyfikat, który może obejmować różne produkty rolnictwa, w tym kawę.
Za punkt honoru stawia sobie transparentność i identyfikowalność w obrębie łańcucha dostaw oraz efektywne zarządzanie farmami (działania zapobiegające erozji gleby, minimalizacja zużycia wody oraz produkcji zanieczyszczeń, odpowiedzialne stosowanie środków chemicznych, ochrona środowiska naturalnego).
Certyfikacja wymaga zgodności z obowiązkowymi punktami kontroli, a ich liczba zwiększa się stale w ramach programu ciągłego doskonalenia uprawy przez okres 4 lat. Standardy dotyczące środowiska są raczej ogólne i brakuje w nich szczegółowych wytycznych w zakresie jakże ważnej ochrony różnorodności biologicznej. UTZ nie wymaga ponadto zacieniania.
Producenci opłacają regularne audyty. Nabywca stanowiący pierwsze ogniwo w łańcuchu dostawy ponosi niewielką opłatę za funt, wynoszącą nieco ponad 0,01$, która to przekazywana jest dalej przez cały łańcuch.
Wróć do artykułu: Poznaj certyfikaty kawy
Zostaw komentarz