Archiwum

Warsztaty pieczenia zdrowych słodkości

Uwielbiam słodycze!  – warsztaty pieczenia zdrowych słodkości bez cukru

O tym, że słodycze nie muszą zawierać cukru i białej mąki, i do tego – mogą być zdrowe, będą mogli przekonać się uczestnicy najbliższych warsztatów gotowania, jakie odbędą się 9 listopada w Poznaniu. Ich organizatorem są Orkiszowe Pola – prowadzony pod okiem dietetyka eko-sklep internetowy, specjalizujący się w organizacji wykładów, warsztatów i konsultacji związanych z tematyką zdrowego odżywiania.

Podczas warsztatów będzie można nauczyć się, jak bez cukru i mąki pszennej piec zdrowe placki, ciastka czy przygotowywać desery, a nawet smakołyki bezmleczne i bezglutenowe.

Organizatorzy warsztatów gwarantują też dawkę teoretycznej wiedzy, która utrzymuje ich w przekonaniu, że… warto zdrowo objadać się łakociami! Wiedza ta oparta jest na teorii pochodzącej z filozofii medycyny Wschodu, mówiącej o tym, że „środkowy ogrzewacz”, a szczególnie takie organy, jak żołądek/ śledziona, to element Ziemi, który musi być wspierany przez smak słodki. – Czyż to nie jest wspaniałe usprawiedliwienie dla naszych słabości? – zastanawiają się twórcy Orkiszowych Pól.

Ich zdaniem spożywanie słodyczy (pod warunkiem, że są to słodycze zdrowe) jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Smak słodki odgrywa bowiem w odżywianiu niezwykle istotną rolę. Nasz żołądek i śledziona – centralne narządy trawienne i rozdzielające, wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej związane są ze smakiem słodkim. Nadmierne pragnienie słodyczy w diagnostyce wskazywać może na silne osłabienie żołądka. Nie mniej jednak smak słodki w „słodyczach” daje nam odprężenie i radość. Kojarzy się nam z odpoczynkiem i wolnym czasem. – Przygotowujmy zatem desery i ciasta, które będą korzystnie wpływały na nasze zdrowie, nie zaśluzowując organizmu – zachęcają organizatorzy warsztatów.

W programie warsztatów znajda się takie zagadnienia, jak:

  • znaczenie środkowego ogrzewacza i centralnych narządów trawiennych oraz ich powiązania ze smakiem słodkim,
  • naturalne zamienniki cukru i ich znaczenie dla organizmu,
  • szkodliwość białego cukru,
  • pieczenie i przygotowanie deserów według Kuchni Pięciu Przemian.

W części teoretycznej (trwającej ok. 1,5 godz.) poznamy zamienniki cukru oraz przyjrzymy się produktom, z których można przygotowywać zdrowe desery i ciasta.

Część praktyczna (ok. 2,5 godz.) będzie okazją, by wspólnie przyrządzić przykładowe desery i upiec słodycze, które będzie można skosztować i zabrać do domów, by mogli ich skosztować najbliżsi.

Warsztaty adresowane są dla każdego, kto chce unikać cukru i słodyczy przygotowywanych z ich udziałem oraz pragnie wprowadzać zdrowe elementy odżywiania. Poziom trudności przewidziany jest zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych. Organizatorzy zapewniają wszystkie potrzebne produkty spożywcze, a także skrypty z przepisami, smaczne jedzenie i miłą, domową atmosferę. Na miejscu będzie także możliwość zakupu ekologicznych produktów i literatury.

Koszt udziału to 110 zł (dla klientów sklepu przewidziane jest 10% zniżki). Osoba prowadząca to dietetyk Dorota Łapa.

Więcej informacji na stronie Organizatora

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.