Dowiedz się, jakie witaminy i składniki odżywcze zawiera w sobie burak czerwony
Zawartość witamin i pierwiastków buraka czerwonego (w 100 g jadalnej części buraka)
Woda
Białko Tłuszcz Cukrowce Błonnik Związki nieorganiczne Sód Potas Magnez Wapń Mangan Żelazo Kobalt Miedź Cynk Fosfor Fluor Chlor Karoten Witamina B1 Witamina B2 Kwas nikotynowy Witamina C Kwas szczawiowy Witamina B6 |
82,9-91, 7 g
1,12- 2,0 g 0,1- 0,2 g 6,8- 8,7 g 0,9- 1,1 g 0,77-1,1 g 73-100 mg 321-350 mg 1,4 mg 27- 30 mg 0,5- 1,4 mg 0,7- 1,0 mg 0,5- 0,9 mg 0,19 mg 0,28- 0,9 mg 30- 66 mg 0,02 mg 0,35 mg 0,01- 0,012 mg 0,02- 0,025 mg 0,03- 0,045 mg 0,1- 0,4 mg 8,0- 13,0 mg 30- 40 mg 0,05 mg |
Źródło: H. Dębski, D. Dębski, Warzywa w kuchni, Warszawa 1989
Zostaw komentarz