Zdrowie

Pyszne soki warzywne i owocowe

Tylko świeżo wyciśnięte i przyrządzone własnoręcznie! Właśnie takie soki warzywne i koktajle owocowe mają najwiecej walorów smakowych i zdrowotnych.

Sokoterapia to sprawdzony sposób na odzyskanie zdrowia i zadbane piękne, jędrne ciało.

Co to jest surowy sok?

Sok surowy to sok świeżo wyciśnięty, bez dodatków, nie poddany procesom konserwacji.

Owoce lata i jesieni dla ciała i ducha!

Sierpień, wrzesień i październik to najlepszy czas na robienie domowych, surowych soków z polskich owoców i warzyw.

Lato i jesień, to czas żniw i zbiorów. W okresie tym mamy do dyspozycji szeroki wachlarz świeżych, pysznych i soczystych darów natury. W Polsce występuje wysoko rozwinięta kultura oraz tradycja rolnicza i sadownicza. W wielu miejscach kupić można wspaniałe i zdrowe owoce oraz warzywa. Warto o tym pamiętać i wybierać produkty krajowe.

Terapia sokowa- wykorzystaj ją w pełni!

Soki owocowe i warzywne zawierają całą gamę cennych i niezbędnych wartości odżywczych. Mikroelementy i witaminy, które znajdują się w szklance świeżo wyciśniętego soku działają na ludzki organizm ze zdwojoną siłą.

Nie tylko odżywiają i dodają witalności, ale przede wszystkim „sprzątają” nasz organizm ze starych i martwych komórek, skutecznie je wypłukując oraz rozpuszczają nagromadzone w ciele sole i kamienie.

Już po tygodniu regularnego spożywania surowych soków w ciągu dnia ciało przepełnia energia, a sen staje się spokojniejszy. Układ żołądkowo – jelitowy się reguluje i zaczyna funkcjonować prawidłowo.

Sokoterapia zajmuje również wysoką, zasłużoną pozycję w leczeniu i profilaktyce nowotworów.

Czy tylko surowe soki są zdrowe?

Soki przetworzone, konserwowane, poddane obróbce chemicznej lub pasteryzacji są pozbawione cennych witamin i mikroelementów. Zaburzoną mają niezwykle cenną, strukturę wody, a z nią naturalną biologiczną informację, zawartą w owocu lub warzywie.

Sok bardzo szybko traci swoje właściwości. Już po 4 godzinach od przyrządzenia sok owocowy traci to, co w nim najcenniejsze. Sok warzywny po 10 godzinach. Natomiast wypity świeżo po wyciśnięciu jest w 100% przyswojony przez organizm w zaledwie 30 minut.

Jak pić świeżo wyciśnięte soki​?

Nie bez znaczenia jest też sposób i czas picia świeżo wyciśniętego soku. Pamiętajmy, że sok po wyciśnięciu nie powinien stać, gdyż traci wiele cennych wartości i szybko się psuje.

Dlatego pijmy soki od razu po ich przygotowaniu, na czczo lub 2 godziny po posiłku.

Ważne, aby podczas picia się nie spieszyć i nie wlewać go do żołądka, ale każdy łyk przez chwilkę potrzymać w ustach. Pić małymi łykami.

Taki sposób picia soków umożliwia uruchomienie w jamie ustnej procesu trawienia węglowodanów poprzez wydzielenie odpowiednich enzymów. Nie dochodzi dzięki temu do fermentacji soku w żołądku. Polepsza to trawienie i przyswajalność składników cennego napoju.

Barbara Kotecka-Pacan

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.