Zdrowy dom

Zdrowa patelnia ceramiczna – zapomnij o teflonie

Segregacja śmieci, zbieranie nakrętek, kupowanie produktów naturalnych czy Fair Trade. Co powiecie na ekologiczną patelnię?

Każdy z nas w jakimś stopniu stara się dbać o środowisko. Segregacja śmieci, zbieranie nakrętek, kupowanie produktów naturalnych czy Fair Trade. Co powiecie na ekologiczną patelnię?

Skoro wybieramy żywność naturalną, zdrową, dlaczego nie mielibyśmy przygotowywać jej na patelni, dzięki której emisja CO2 zmniejsza się do 60%?

Jakie patelnie to patelnie ekologiczne?

Patelnie zrobione z naturalnych minerałów zyskują coraz większą liczbę fanów. Do produkcji takich patelni używane są ceramiczne surowce, które wykorzystuje się do wyrobu szkła i ceramiki. Ich struktura umożliwia grzanie potraw, a podczas tego procesu nie dochodzi do wytwarzania toksycznych związków, źle wpływających na nas i na nasze otoczenie.

Zdrowa patelnia = zdrowe potrawy

Naukowcy z Belgii dzięki swoim staraniom, stworzyli technologię Thermolon™, której sukcesem jest smażenie na powłoce pozbawionej kwasu perfluorooktanowego (PFOA), polimeru (PTFE) i oleju silikonowego. Brak tych substancji umożliwia przyrządzanie potraw w sposób przyjazny dla naszego organizmu i środowiska.

Ceramiczna patelnia – zalety

  • bezpieczna dla zdrowia, ceramiczna powłoka Thermolon Rocks™
  • Podczas podgrzewania potraw nie dochodzi do wytwarzania toksyn
  • smażenie pozbawione szkodliwych substancji PTFE i PFOA
  • smażenie bez tłuszczu
  • potrawy nie przywierają do patelni
  • Równomierne nagrzewanie całej powierzchni patelni
  • opary nie powodują podrażnień oczu
  • gładka powierzchnia patelni ułatwia jej późniejsze czyszczenie
  • zwiększona odporność na ścieranie i zarysowania
  • wysoka trwałość – dwuletnia gwarancja na powłokę i pięcioletnia na korpus
  • ergonomiczna rączka
  • surowce pochodzące z recyklingu, o podwyższonej jakości
  • skuteczny sposób na oszczędzanie energii w domu (przygotowania potraw trwa krócej)
  • doskonały smak potraw, które są równomiernie zrumienione i zachowują swój naturalny aromat
  • sprawdza się we wszystkich rodzajach kuchni, nawet w indukcyjnych

Patelnie ceramiczne i upcykling

Warto dodać, że do wykonanie stalowych elementów patelni używana jest stal z upcyklingu, natomiast na papierowym opakowaniu zwraca się uwagę, by nie nakładać niepotrzebnej ilości tuszu.

Przemyślmy zatem rozstanie się ze starymi patelniami i rozważenie kupna przyjaznej patelni ekologicznej. Patelnie z technologią Thermolon™ znajdziecie na www.green-pan.pl.

M.Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.