Zdrowie

Co to są antyoksydanty?

Czyli co jeść, by uchronić się przed wolnymi rodnikami.

Jak wspominaliśmy w artykule „Dlaczego się starzejemy? Jaki wpływ na nasz organizm mają wolne rodniki” przedstawiliśmy negatywny wpływ nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Wskazaliśmy również, że o ile organizm sam posiada możliwość neutralizowania wolnych rodników, o tyle jego możliwości są ograniczone i dlatego wymagają wsparcia. W jaki sposób wspierać organizm w walce z wolnymi rodnikami? Za pomocą antyoksydantów.

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chemiczne, mikroelementy i witaminy zwalczające wolne rodniki. Antyoksydanty dzielimy na endogenne (wytwarzane przez organizm) i egzogenne (dostarczane „z zewnątrz”).

Do czego służą antyoksydanty?

Nas głównie interesują te drugie, które sami możemy dostarczyć organizmowi przez pożywienie, w celu wzmocnienia mechanizmów obronnych przeciw nadmiernej liczbie rodników. Ich podstawowym zadaniem jest obniżenie aktywności rodników, a co za tym idzie zmniejszenia ich szkodliwości.

Naturalne źródła antyoksydantów

Jakie antyoksydanty mogą wesprzeć nasz organizm w walce z nadmiarem wolnych rodników i w jakich produktach spożywczych je znajdziemy? Oto zestawienie podstawowych antyoksydantów i pokarmów, w których występują.

antyoksydanty

źródło antyoksydantów

Witamina A
  • żółte, pomarańczowe i zielone warzywa i owoce,
  • tran rybi,
  • wątroba,
  • żółtka jaj,
  • przetwory mleczne
  • jagody acai
Witamina C
  • kwaśne owoce (np. cytrusy),
  • zielone warzywa (brokuły, brukselka)
Witamina E
  • wątróbka,
  • jajka,
  • olej z kiełków pszenicy,
  • orzechy włoskie, orzechy laskowe,
  • olej: sezamowy, rzepakowy, sojowy,
  • ryż brązowy,
  • surowy szpinak
  • jagody acai
Likopen
  • pomidory
  • skórka winogrona i borówek,
  • liście miłorzębu i brzozy
Flawonoidy
Ekstrakt z zielonej herbaty
  • zielona herbata
Magnez (Mg)
  • pestki dyni,
  • otręby,
  • orzechy laskowe, włoskie i arachidowe,
  • czekolada,
  • sezam,
  • zielone warzywa liściaste
Cynk (Zn)
  • pestki dyni,
  • orzechy,
  • morele,
  • warzywa strączkowe,
  • ostrygi,
Selen (Se)
  • owoce morza,
  • orzechy,
  • pestki słonecznika,
  • cebula,
Chrom (Cr)
  • skorupiaki,
  • ryby,
  • jaja,
  • suszone śliwki
Tłuszcze wielonasycone
  • oliwa z oliwek
Kwasy tłuszczowe (omega-6)
  • nasiona roślin
Kwasy tłuszczowe (omega-3)

Walka z wolnymi rodnikami przed żołądek? Już czuje smak zwycięstwa.

K. Nowotarska

Źródła:

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,111848,9783312,Wolne_rodniki.html

http://www.wiz.pl/8,141.html

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.