Zima jest ulubioną porą roku dla jednych, ale są i tacy, którzy zwyczajnie jej nie lubią. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, jednak o diecie już można, a wręcz powinno się, wszak gdy na dworze zimno, czas jeszcze większą uwagę poświęcić diecie, dzięki temu wzmacnia się odporność, ale i zwyczajnie można lepiej się poczuć. Zatem co jeść, a czego nie jeść zimą? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć.
Trochę więcej, ale niezbyt dużo
Często mówi się, że zimą powinno się więcej jeść, szczególnie gdy za oknem mróz i to niemały mróz, bo w końcu jakoś musimy się ogrzewać, a nic tak nie ogrzewa jak tłuszczyk. Cóż, ta teza jest tak prawdziwa jak ta, że w ciąży należy jeść za dwoje. W jednym i w drugim przypadku radykalna zmiana diety oraz spożywanie znacznej ilości jedzenia zakończy się w najlepszym wypadku kilkoma dodatkowymi kilogramami, a w najgorszym nadwagą, choć za rogiem będzie czekać już otyłość. Dlatego apelujemy, aby dietę wzbogacić o białko, ale ilość spożywanych kalorii nie może być znacznie większa. Białko może być zarówno roślinne, jak i zwierzęce. W tym pierwszym przypadku rośliny strączkowe są doskonałym jego źródłem, a w przypadku białka pochodzenia zwierzęcego oczywiście mięso, choć możecie jadać także tłuste ryby czy owoce morza.
Ciepłe i rozgrzewające, a także dobrze zbilansowane posiłki
Pomyślcie tylko, organizm pokazuje nam czego potrzebuje, a od wielu osób można usłyszeć, że organizm domaga się jakiegoś produktu. I tak latem mamy większa ochotę na produkty bogate w wodę, ale i soki. W upały uwielbiamy zajadać truskawki czy arbuzy, za to jakoś nieszczególnie preferujemy gorące zupy. Z kolei zimą wręcz przeciwnie, szczególnie ciepłe i dodatkowo bardzo pożywne dania nas interesują i w tym przypadku warto ulegać swoim potrzebom. Dlatego też codziennie należy zjadać minimum jeden ciepły posiłek, może to być gęsta warzywna zupa z kawałkami np. łososia, albo grillowane warzywa z ziemniakami z kawałkami fileta z kurczaka. Możliwości jest oczywiście sporo. Choć, bądźmy szczerzy, gotowanie wielu nie napawa optymizmem, bo szczególnie jeżeli długo pracujecie albo wracacie po pracy bardzo zmęczeni to gotować zwyczajnie się nie chce, a można też mieć dwie lewe ręce do gotowania, to jednak można zadbać o zbilansowaną dietę. W tym przypadku bardzo dobrą alternatywą jest fit catering, który jest odpowiednio skomponowany, ale i niezwykle smaczny.
Podjadaj, ale z uwagą
Podjadać, czy nie podjadać? Oto jest pytanie. My znamy odpowiedź na nie. Cóż, za tym średnio udanym rymem kryje się prawda, że w podjadaniu nie ma nic złego, pod warunkiem, że podjadamy z umiarem i tylko dobre produkty. Zatem chipsom czy paluszkom mówimy stanowcze nie, natomiast zachęcamy do podjadania warzyw pokrojonych w plasterki, które w sumie mogą być dobrą alternatywą dla chipsów. Warto też w ciągu dnia zjeść garść orzechów czy pistacji, bądź migdałów. Oczywiście w diecie nie może też zabraknąć owoców. A od czasu do czasu można pozwolić sobie także na jakąś łakoć, choćby dwa rzędy gorzkiej, bądź surowej czekolady.
Witamina ze słońca
Każdy z nas potrzebuje witaminy D3, czyli tzw. witaminy słońca, która powstaje w wyniku oddziaływania promieniowania słonecznego. Oczywiście, gdy mamy słoneczne dni, co zdarza się nawet zimą, to nie musimy obawiać się jej niedoboru, gorzej jeżeli często jest szaro, buro i ponuro. W tym drugim przypadku niezbędna jest suplementacja. Nawet syntetyczna witamina D3 jest dobrze przyswajalna i możecie ją zakupić choćby w postaci kropelek, które można dodawać do jedzenia. Ale nie zapomnijcie też, aby codziennie chodzić na spacery i to niezależnie od pogody. Nawet 30 minutowy spacer po lesie sprawi, że lepiej się poczujecie, ale i odpoczniecie przy tym. Podobnie rzecz wygląda z aktywnością fizyczną, z której absolutnie nie można rezygnować, choć wielu z nas najchętniej siedziałoby przy kominku z kubkiem gorącej czekolady.
Zimą jest zimno (ok nie zawsze) dlatego też w szczególny sposób trzeba o siebie zadbać, jedząc zbilansowane posiłki, oczywiście ciepłe. Do tego spożywajcie większe ilości warzyw, ale i codzienną dawkę owoców. Tutaj mamy dla Was radę, otóż polecamy Wam kupowanie mrożonek owoców sezonowych. A na przyszłość pamiętajcie, aby mrozić świeże owoce, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Zostaw komentarz