Poznaj przepis na pyszną i aromatyczną zupę z orientalną nutą.
Zupa z dyni, to wspaniałe danie nie tylko w okresie późnego lata, czy jesieni, ale również w mroźną zimę. Rozgrzewa organizm, dostarczając cennych wartości odżywczych.
Dynia to wspaniałe warzywo, które można przechowywać w piwnicy przez długi czas i się tak łatwo nie zepsuje. Zawsze, kiedy najdzie nas ochota na pożywną zupę z dyni, można taką dynię obrać i zrobić z niej obiad.
Wariant zupy „dyniówy” z curry i kminkiem w szczególności przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków.
Składniki zupy dyniowej:
- 1 mała dynia (ok. 1 kg).
- 2 małe cebule.
- 2 ząbki czosnku.
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Natka pietruszki.
- Przyprawy: 2 łyżeczki ziaren kminku, łyżeczka curry, szczypta: papryki ostrej, papryki słodkiej, mielonego kardamonu oraz sól do smaku.
Przygotowanie:
- Obrać i pokroić w dużą kostkę cebulę. Obrać czosnek i zmiażdżyć.
- Olej podgrzać w garnku, wrzucić ziarna kminku. Podsmażyć delikatnie. Następnie dodać do oleju cebulę z czosnkiem. Na małym ogniu smażyć.
- W tym czasie obrać dynię, wydrążyć środek i pokroić w kostkę miąższ. Kostka nie musi być mała i tak będzie rozgotowana.
- Do podsmażonej na oleju cebuli z czosnkiem i kminkiem wlewamy ok. szklankę przegotowanej, gorącej wody. Dusimy pod przykryciem.
- Wrzucamy do garnka pokrojoną dynię i dusimy wszystkie składniki tak długo, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie dodajemy odrobinę soli.
- Po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy całość w blenderze na jednolity krem.
- Przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy.
- Dodajemy przyprawy: curry, mielony kardamon, paprykę słodką i paprykę ostrą. Mieszamy i solimy jeżeli trzeba do smaku.
- Gotową zupę przelewamy do czarek i posypujemy pokrojoną nacią pietruszki. W okresie zimowym można użyć pietruszki mrożonej, jest bardzo dobra i aromatyczna.
Barbara
Wypróbuj również przepis na dyniową sałatkę.
Zostaw komentarz