Ekożywność

Lecznicze właściwości czosnku

Czy znasz dobroczynny wpływ czosnku?

Ząbki czosnkuCzosnek od wieków znany jest ze swoich właściwości leczniczych i antyoksydacyjnych. Świetnie komponuje się w wieloma potrawami i choć nie każdy nosek lubuje się w jego intensywnym zapachu, to cenne właściwości mają tu decydujące znaczenie.

Czosnek zawiera allicynę, której to warzywo zawdzięcza miano naturalnego antybiotyku. Substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu.

Dzięki swoim składnikom (związki siarkowe, flawonoidy, fitosterole, pektyny, sole mineralne oraz witaminy z grupy B i C) czosnek zwalcza wszelkie drobnoustroje, jak bakterie, wirusy, grzyby, które często są źródłem  chorób. Związki siarki pobudzają białe krwinki do chronienia organizmu przez szkodliwymi czynnikami. Zaleca się spożywanie świeżego czosnku regularnie w okresie jesienno-zimowym. Systematycznie spożywany obniża poziom cholesterolu we krwi, działa żółciopędnie, a także pobudza trawienie i tym samym obniża ciśnienie krwi. Działa również przeciwzakrzepowo oraz antynowotworowo. Stosowany zewnętrznie wspomaga proces gojenia ran, ropni, czy też czyraków.

Zaleca się spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie. Dla tych, których odpycha i odstrasza czosnkowy aromat, mamy radę – spróbować przegryzać go natką pietruszki – skutecznie niweluje intensywny zapach czosnku. Warto dodać, że osoby ze skłonnością do hipoglikemii, powinny unikać jedzenia czosnku, ponieważ obniża on poziom cukru we krwi.

M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.