Zdrowie

Właściwości czekolady

Poznaj tajemnicę tkwiącą w czekoladzie.

Czekolada to antidotum na smutki. Smakołyk ten  powoduje wzrost poziomu serotoniny i endorfin, popularnie zwanych hormonami szczęścia. Działają one pobudzająco na  organizm, a co więcej pomagają także uchronić się przed złym nastrojem, a nawet przed depresją. Czekolada zawiera substancje psychoaktywne, takie jak kofeina, a także wiele cennych mikroelementów, jak:

aMagnez – bierze udział w regeneracji żywych komórek organizmu i pomaga w utrzymaniu równowagi układu nerwowego.

Wapń – to główny składnik kości, odpowiadający za siłę układu kostnego.

Żelazo – to niezbędny mikroelement w procesie tworzenia erytrocytów (czerwonych krwinek), a tym samym w dotlenowaniu organizmu.

Ponadto czekolada to także źródło witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszczy roślinnych, które chronią żyły przed „złym” cholesterolem (LDL).

Polepszenie nastroju po zjedzeniu kilku kostek czekolady, to nie złudzenie

Naukowcy prowadzący badania nad wpływem czekolady na samopoczucie człowieka D. Radin, G. Hayssen i J. Walsh z Institute of Noetic Sciences, USA (2007),  dowiedli empirycznie prawdziwość swojej hipotezy, mówiącej że osoby jedzące czekoladę „…osiągną optymalny poziom zdrowia, zwiększy się ich sprawność emocjonalna i psychiczna, odczują też zwiększony poziom energii i wigoru”.

Czekoladoholików może to tylko cieszyć! To zielone światło dla słodkiego zapomnienia się i przeniesienia w świat zmysłowej rozkoszy… z czekoladą. Ale my wiemy, że warto znać umiar i wiedzieć, jak wybrać prawdziwą czekoladę z kakao.

Sprawdź magiczne właściwości czekolady, wypróbowując przepis na pyszne babeczki z czekoladą

M Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.