Zalecany w schorzeniach dróg moczowych. Zapobiega przerostowi prostaty.
Olej z nasion dyni (Oleum Cucurbitae) jest ciemno zielony i pachnie orzechami. To bardzo smaczny, ale przede wszystkim cenny pod względem zdrowotnym olej. Pozyskuje się go z pestek dyni, które są bogate w składniki odżywcze m.in.: witaminę E (tokoferol), magnez, cynk i duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Olej z pestek dyni zawiera głównie kwasy nienasycone omega-6 i omega-3 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-9, a także witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potas, selen, cynk i fitosterole.
Zastosowanie i oddziaływanie oleju z dyni na organizm:
- Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty).
- Skuteczny w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych.
- Zwalcza pasożyty jelitowe.
- Reguluje poziom cholesterolu.
- Zapobiega miażdżycy.
- Działa przeciwzapalnie.
- Spowalnia procesy starzenia się organizmu.
- Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
- Wspomaga prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
- Działa wzmacniająco i pielęgnuje skórę.
{%tag:olej:Olej%} z dyni jest zdrowym i smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego orzechowy smak doda charakteru sałatkom i daniom z makaronem. Można także podawać go do kromki dobrego, żytniego chleba lub chrupiącej bagietki. Wszystko z myślą o zdrowiu i pięknym wyglądzie.
Barbara Kotecka
Zostaw komentarz