Zdrowie

Olej z dyni. Właściwości i zastosowanie.

Zalecany w schorzeniach dróg moczowych. Zapobiega przerostowi prostaty.

Olej z nasion dyni (Oleum Cucurbitae) jest ciemno zielony i pachnie orzechami. To bardzo smaczny, ale przede wszystkim cenny pod względem zdrowotnym olej. Pozyskuje się go z pestek dyni, które są  bogate w składniki odżywcze m.in.: witaminę E (tokoferol), magnez, cynk i duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Olej z pestek dyni zawiera głównie kwasy nienasycone omega-6 i omega-3 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-9, a także witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potas, selen, cynk i fitosterole.

Zastosowanie i oddziaływanie oleju z dyni na organizm:

  • Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty).
  • Skuteczny w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych.
  • Zwalcza pasożyty jelitowe.
  • Reguluje poziom cholesterolu.
  • Zapobiega miażdżycy.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu.
  • Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
  • Wspomaga prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
  • Działa wzmacniająco i pielęgnuje skórę.

{%tag:olej:Olej%} z dyni jest zdrowym i smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego orzechowy smak doda charakteru sałatkom i daniom z makaronem. Można także podawać go do kromki dobrego, żytniego chleba lub chrupiącej bagietki. Wszystko z myślą o zdrowiu i pięknym wyglądzie.

Barbara Kotecka

Właściwości dyni

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.