Domowe przepisy

Przepis na sos figowy

Szukasz oryginalnego przepisu na sos?  Polecamy sprawdzoną przez nas recepturę na sos figowy.

Polak i Węgier dwa bratanki – jestem tego dobrym przykładem. Przynajmniej jeśli chodzi o gusta smakowe. Z polecenia miejscowego Węgra trafiłam do niesamowicie klimatycznej restauracyjki i zjadłam obiad, którego szczególnie jeden składnik przyprawił mnie o uczucie smakowej błogości – sos z fig.

Przepis na sos:

200-250 g suszonych fig

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebulka

1 szklanka białego wytrawnego wina

1/2 szklanki musu jabłkowego (idealnie nadają się musy dla niemowląt w słoiczkach)

1 szklanka wywaru (z kurczaka lub z warzyw)

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Figi pokroić w kostkę. Na patelni łyżce oliwy z oliwek podsmażyć cebulkę, tak by zmiękła i  się zarumieniła. Następnie dodajemy wszystkie składniki i gotujemy – bez przykrycia, by sos zgęstniał ( ok. 30 minut). Gdy sos zgęstnieje (konsystencją przypominają powidła), a figi staną się miekkie, to znak, że sos jest gotowy do podania.

Sos figowy dostałam jako dodatek do indyka w pesto, w serze mozarella i pomidorach, ale już się pzekonałam, ze zastosowanie i możliwości jego podawania są przeróżne, jako sos do mięs, wędlin, serów, czy też deserów.

Smacznego!

M. Leja

Foto by M.Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.