Domowe przepisy

Suszone pomidory w oliwie. Wypróbuj włoskie smaki

Włoska kuchnia bez wychodzenia z domu? Przygotuj zapasy na romantyczne kolacje w zimowe dni.

Trwa właśnie sezon pomidorowy. Warto ten czas wykorzystać i przygotować pyszne zapasy na zimę. Pisaliśmy już o przecierze pomidorowym i ketchupie.

suszone pomidoryDziś pora na włoskie smaki – pomidory suszone w oliwie.

Przygotuj składniki:

– 3 kg pomidorów – najlepsze będą średniej wielkości

– ocet jabłkowy

– 1 papryka chilli

– 1 mała główka czosnku

– oliwa z oliwek

– olej słonecznikowy

– 2 słoiki

– przyprawy – sól, oregano

Krok 1.

Umyj warzywa, a potem odcinając końcówkę pomidora, przekrój go na pół.

Krok 2.

Wydrąż miąższ, odkładając go do osobnej miski. Przyda Ci się do przecieru pomidorowego.

Krok 3.

Wydrążone łódeczki pomidora ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skórką do dołu. Posól delikatnie.

Tak przygotowaną blachę włóż do piekarnika na 3 godziny.

Włącz termoobieg i nastaw 100 stopni.

pomidory

Krok 4.

Przygotuj słoiki – wyparz je i osusz.

Po 3 godzinach spędzonych w piekarniku pomidory będą wystarczająco wysuszone.

Wyłącz piekarnik i wyciągnij blachę.

Krok 5.

Przygotowanie zalewy: połącz oliwę z oliwek (1,5 szklanki) z mniejszą ilością oleju słonecznikowego (pół szklanki) i odgrzej. Uważaj, żeby mieszanka się nie spaliła!

Przygotuj pokrojoną papryczkę chilli i po 5 ząbków czosnku na słoik.

przyprawy

Krok 6.

Wysuszone pomidory przełóż do miski i polej je octem jabłkowym oraz posyp oregano.

Tak przygotowane suszone pomidory, otoczone octem i przyprawami przełóż do słoików.
Przekładaj pomidory papryczką chilli i czosnkiem.

Krok 7.

Całość zalej gorącą mieszanką oliwy i oleju.

Zakręć słoiki i postaw górą do dołu.

suszone pomidory

 

Suszone pomidory w oliwie będą gotowe już po trzech dniach. Stanowią doskonałą bazę do takich potraw jak:

makaron z suszonymi pomidorami,

sałatka z suszonych pomidorów.

K. Granek

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.