Przecier pomidorowy to kluczowy dodatek do wielu domowych potraw i ważny składnik przepisów, dlatego dziś prezentujemy przepis na domowy przecier pomidorowy.
Przecier pomidorowy to kluczowy dodatek do wielu domowych potraw i ważny składnik przepisów, np. na własnoręcznie przygotowany domowy ketchup (keczup). Podobnie jak z wieloma przysmakami kulinarnymi, przecier pomidorowy najlepiej smakuje, gdy zamiast kupnego zdecydujemy się na produkt własnego wyrobu. Dlatego też, poniżej prezentujemy prosty przepis na przecier pomidorowy.
Jak zrobić domowy przecier pomidorowy?
Składniki:
2 kg pomidorów
2-3 łyżki soli
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki oleju sojowego
Koncentrat pomidorowy – przepis bez konserwantów
- Pomidory myjemy i kroimy na drobne kawałki.
- Pokrojone pomidory gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
- Gdy zaczną bulgotać, przecieramy je przez sito.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki przepisu (tj. sól, cukier, olej) i mieszamy.
- Przygotowany przecier przekładamy do słoików, tak by zajmował 4/5 słoika.
- Słoiki z przecierem szczelnie zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą. Ostatnim krokiem do osiągnięcia pysznego domowego przecieru jest pasteryzacja, która powinna trwać ok. 20 min.
Słoiki po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przecier pomidorowy opinie: czekamy na Wasze opinie
K. Nowotarska
Źródło:
H. Dębska, D. Dębska, Warzywa w kuchni, Warszawa 1989
Tomaty.pl – mają najlepsze przeciery pomidorowe na świecie!