Jeżeli poszukujesz przepisu na kruche, pyszne, zniewalająco pachnące i smakujące ciasteczka, to jest to ten właśnie przepis na rogaliki waniliowe. Absolutnie najlepsze ciasteczka, których smak podziwiać będzie każdy, kto tylko ich spróbuje. Polecam na każdą okazję, a najbardziej na Boże Narodzenie i Sylwestra.
Dzielę się najlepszym przepisem na ciasteczka, jaki do tej pory sprawdziłam i wielokrotnie z niego korzystałam. W tym roku podczas Bożego Narodzenia tak posmakowały, że zniknęły w „oka mgnieniu”. Jak to powiedział Dziadzio Heniu: „Jakie pyszne! Rozpływają się ustach”.
Spróbuj. Efekt murowany!
PRZEPIS NA ROGALIKI WANILIOWE – grzechu warte, delikatne, kruche.
Składniki na ok. 50 szt. Sztuka ok. 150 kcal. (ja piekę zawsze podwójną, a nawet potrójną porcję)
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 laski wanilii
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 ml rumu
- Cukier waniliowy do posypania
Wsypujemy zmielone orzechy na suchą patelnię i prażymy je przez ok. 5 min – ciągle mieszając – na średnim ogniu. Studzimy. Rozcinamy laski wanilii na pół i zeskrobujemy nożykiem miąższ. Mieszamy go z cukrem pudrem.
Ucieramy mikserem miękkie masło i cukier waniliowy na pianę. Wsypujemy mąkę i orzechy laskowe, wlewamy rum. Wszystko starannie zagniatamy dłońmi schłodzonymi lodowatą wodą. Formujemy z ciasta 4 wałki, zawijamy każdy w folię i wstawiamy na całą noc do lodówki (to bardzo ważne, żeby ciasto było przynajmniej 8 godzin w chłodzie. Można je nawet zrobić dwa, trzy dni wczesniej i schować do lodówki lub chłodnej piwnicy).
Na drugi dzień każdy wałek kroimy na plasterki grubości 2 cm i formujemy „paluszki”, a później wyginamy w rogaliki. Pieczemy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 210 ̊C. Po 10 minutach powinny być lekko przyrumienione. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Przechowujemy w słoiku lub puszce, do której warto wrzucić laskę wanili dla dekoracji i wspaniałego aromatu.
Wszyscy zawsze czekają na rogaliki waniliowe z utęsknieniem. Te grzechu warte ciasteczka mają w sobie to coś, co powoduje, że znikają z talerza pierwsze. Są najpyszniejsze!
Barbara 4xMama
W przepisie na rogaliki waniliowe nie uwzględniono ilości tłuszczu, a który to składnik wymieniony jest w opisie wykonania.
Już uzupełnione 🙂 Dziękuję za czujność. Pozdrowienia noworoczne 🙂