Domowe przepisy

rogaliki waniliowe – przepis na najlepsze ciasteczka EVER

Jeżeli poszukujesz przepisu na kruche, pyszne, zniewalająco pachnące i smakujące ciasteczka, to jest to ten właśnie przepis na rogaliki waniliowe. Absolutnie najlepsze ciasteczka, których smak podziwiać będzie każdy, kto tylko ich spróbuje. Polecam na każdą okazję, a najbardziej na Boże Narodzenie i Sylwestra.

Dzielę się najlepszym przepisem na ciasteczka, jaki do tej pory sprawdziłam i wielokrotnie z niego korzystałam. W tym roku podczas Bożego Narodzenia tak posmakowały, że zniknęły w „oka mgnieniu”. Jak to powiedział Dziadzio Heniu: „Jakie pyszne! Rozpływają się ustach”.

Spróbuj. Efekt murowany!

PRZEPIS NA ROGALIKI WANILIOWE – grzechu warte, delikatne, kruche.

Składniki na ok. 50 szt. Sztuka ok. 150 kcal. (ja piekę zawsze podwójną, a nawet potrójną porcję)

  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 75 ml rumu
  • Cukier waniliowy do posypania

Wsypujemy zmielone orzechy na suchą patelnię i prażymy je przez ok. 5 min – ciągle mieszając – na średnim ogniu. Studzimy. Rozcinamy laski wanilii na pół i zeskrobujemy nożykiem miąższ. Mieszamy go z cukrem pudrem.

Ucieramy mikserem miękkie masło i cukier waniliowy na pianę. Wsypujemy mąkę i orzechy laskowe, wlewamy rum. Wszystko starannie zagniatamy dłońmi schłodzonymi lodowatą wodą. Formujemy z ciasta 4 wałki, zawijamy każdy w folię i wstawiamy na całą noc do lodówki (to bardzo ważne, żeby ciasto było przynajmniej 8 godzin w chłodzie. Można je nawet zrobić dwa, trzy dni wczesniej i schować do lodówki lub chłodnej piwnicy).

Na drugi dzień każdy wałek kroimy na plasterki grubości 2 cm i formujemy „paluszki”, a później wyginamy w rogaliki. Pieczemy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 210  ̊C.  Po 10 minutach powinny być lekko przyrumienione. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Przechowujemy w słoiku lub puszce, do której warto wrzucić laskę wanili dla dekoracji i wspaniałego aromatu.

 

Wszyscy zawsze czekają na rogaliki waniliowe z utęsknieniem. Te grzechu warte ciasteczka mają w sobie to coś, co powoduje, że znikają z talerza pierwsze. Są najpyszniejsze!

 

Barbara 4xMama

O autorze

Powiązane artykuły

2 komentarze

  • Grażyna 31 grudnia 2018 o 12:01

    W przepisie na rogaliki waniliowe nie uwzględniono ilości tłuszczu, a który to składnik wymieniony jest w opisie wykonania.

    Odpowiedz
    • Barbara 8 stycznia 2019 o 13:39

      Już uzupełnione 🙂 Dziękuję za czujność. Pozdrowienia noworoczne 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.