Wyglądem przypomina kabaczek lub ogórek, polecana osobom dbającym o linie
Cukinia to roślina pochodząca z rodziny dyniowatych. Do Europy przybyła z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Wyglądem przypomina nieco kabaczek lub ogórka, jednak jej skóra jest cieńsza. Ciemnozielona, z drobnymi, jasnymi plamkami.
Właściwości cukinii
Podstawowa zaletą cukinii jest zawartość składników odżywczych takich jak: białko, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę PP i witaminę C.
Poza tym, w 100 dag jadalnej części cukinii jest aż 95,8 g wody, dzięki czemu warzywo to jest tak chętnie polecane osobom dbającym o linie i walczącym z nadmiarem kilogramów. Zwłaszcza, ze cukinia wpływa korzystnie na procesy trawienne i odkwasza organizm.
Jak wybrać najlepszą cukinię?
Wybierając cukinię w sklepie lub na targu, warto zwrócić uwagę na to, by była jędrna, bez plam i bez uszkodzeń mechanicznych. Pamiętajmy również, że delikatny smak mają głownie cukinie młode, o długości 15-20 cm, zebrane jeszcze z resztkami kwiatostanu.
Źródło:
H. Dębski, D. Dębski, Warzywa w kuchni, Warszawa 1989.
Zostaw komentarz