Zdrowie

Właściwości cukinii

Wyglądem przypomina kabaczek lub ogórek, polecana osobom dbającym o linie

Cukinia to roślina pochodząca z rodziny dyniowatych. Do Europy przybyła z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Wyglądem przypomina nieco kabaczek lub ogórka, jednak jej skóra jest cieńsza. Ciemnozielona, z drobnymi, jasnymi plamkami.

Właściwości cukinii

Podstawowa zaletą cukinii jest zawartość składników odżywczych takich jak: białko, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę PP i witaminę C.

Poza tym, w 100 dag jadalnej części cukinii jest aż 95,8 g wody, dzięki czemu warzywo to jest tak chętnie polecane osobom dbającym o linie i walczącym z nadmiarem kilogramów. Zwłaszcza, ze cukinia wpływa korzystnie na procesy trawienne i odkwasza organizm.

Jak wybrać najlepszą cukinię?

Wybierając cukinię w sklepie lub na targu, warto zwrócić uwagę na to, by była jędrna, bez plam i bez uszkodzeń mechanicznych. Pamiętajmy również, że delikatny smak mają głownie cukinie młode, o długości 15-20 cm, zebrane jeszcze z resztkami kwiatostanu.

Źródło:

H. Dębski, D. Dębski, Warzywa w kuchni, Warszawa 1989.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.