Wybieram zdrowe kosmetyki. Cz. V Co to jest EDTA?
Uroda

Wybieram zdrowe kosmetyki. Cz. V Co to jest EDTA?

Poznaj znaczenie substancji ukrytej pod tajemniczym skrótem – EDTA.

Co czwartek, w artykułach z cyklu „Wybieram zdrowe kosmetyki” stale powtarzamy przesłanie, by dokładnie czytać i analizować skład kosmetyków. Jednak czasem trudno rozszyfrować skróty wymienione na etykietach. Dlatego dziś, specjalnie dla was podamy informacje, co kryje się za bardzo często występującym na etykietach skrótem EDTA.

Co to jest EDTA?

EDTA to skrót od angielskiej nazwy EthyleneDiamineTetraacetic kwasu etylenodiaminotetraoctowego (C10H16N2O8), inaczej nazywanego kwasem wersetowym. Jest to związek organiczny oparty na kwasie polikarboksylowym i  α-aminokwasach. Jako środek pochodzenia syntetycznego. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, pełni rolę konserwantu, zapobiegającego zmianom zapachu, konsystencji i wyglądu kosmetyku.

W kosmetykach EDTA występuje w postaci:

– EDTA (EtylenoDiaminoTetraAcetic),

– tetrasodium EDTA (wersenian czterosodowy)

– i disodium EDTA (wersenian dwusodowy).

Czy EDTA jest substancją szkodliwą?

Przyjmuje się, że EDTA stosowany w niskich dawkach jest nieszkodliwy dla organizmu. Jednak w dużym stężeniu, jest substancją drażniącą skórę i błony śluzowe. Szczególnie groźny jest w formie rozproszonej w powietrzu. Sole kwasu EDTA rozpylone w naszym otoczeniu, mogą powodować nieżyt spojówek, kaszel oraz duszności. Dlatego też, warto unikać EDTA zawartych w kosmetykach w aerozolu.

W połączeniu ze związkami azotowymi, EDTA tworzy nitrozaminy, które mają działanie rakotwórcze.

Mydło bez EDTAKiedy bezwzględnie nie stosować EDTA?

Kosmetyków z EDTA nie należy stosować zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy leki zawierające cynk, żelazo, miedź, glin, ołów i bizmut. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż EDTA ma działanie wiążące metale ciężkie. Odradza się również stosowanie kosmetyków z EDTA w przypadku zażywania antybiotyków.

W jakich kosmetykach EDTA występuje najczęściej?

EDTA stosowane jest głównie w produktach do opalania i kremach pielęgnacyjnych. Można go znaleźć również w niektórych szamponach i nawilżanych chusteczkach dla dzieci.

Co stosować zamiast kosmetyków z EDTA?

Jako alternatywę dla konwencjonalnych kosmetyków, polecamy kosmetyki z serii Plante System Bio, czyli preparaty do pielęgnacji bez EDTA i bez parabenów. Godne uwagi są również produkty oferowane przez sklep Biolander.

A już w przyszłym tygodniu, nasza „ekologiczna księga szyfrów” zmierzy się z kolejnym tajemniczym skrótem- PEG. Bądźcie czujni, kolejny artykuł z cyklu „wybieram zdrowe kosmetyki” już w przyszły czwartek.

K.Nowotarska

Źródła:

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=6049

Szkodliwe składniki kosmetyków

http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/EDTA

http://pl.wikipedia.org/wiki/EDTA

Kup naszą Kartę Zdrowej Wiedzy z listą szkodliwych składników w kosmetykach. Trzymaj ją zawsze przy sobie, np. w portfelu, z którym sie na codzień nie rozstajesz. A podczas zakupów kosmetyków, zweryfikuj skład kosmetyków z zawartością naszej karty i wybieraj tylko bezpieczne kosmetyki.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.