Najzdrowszy chleb na zakwasie. Wypróbuj przepis na domowy chleb na zakwasie.
Na czym polega sekret chleba pieczonego na zakwasie? W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To, co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze na stan naszego zdrowia. Dlatego musimy świadomie wybierać pokarmy, które spożywamy, by nie zanieczyszczać swojego organizmu.
Polecamy chleb na zakwasie, bogaty w witaminy B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, tak potrzebny młodym kobietom, szczególnie planującym zajść w ciążę.
Przepis na zdrowy chleb na zakwasie
Składniki:
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej/żytniej razowej
- 1/5 szklanka płatków owsianych
- 1/6 szklanki siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Garść pestek dyni (zwrócić uwagę na polskie pochodzenie ziaren)
- Garść słonecznika (zwrócić uwagę na polskie pochodzenie ziaren lub ewentualnie europejskie, nie chińskie!)
- Garść żurawiny (zwrócić uwagę, by nie żurawina nie była siarkowana, tylko naturalnie suszona)
- 1,5 szklanki wody
- 5 łyżek zakwasu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze ugnieć na jednolitą masę, nie za twardą. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatało, można dodać odrobinę wody.
- Odłóż do słoiczka 5 łyżek zakwasu i wstaw do lodówki. Po 3 dniach ponownie możesz wykorzystać go do kolejnego pieczenia chleba. Zakwas przechowywać można maksymalnie do 3 tygodni.
- Przełóż ciasto do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 h (nie wkładaj do lodówki). Można foremkę przykryć ściereczką, ale nie trzeba.
- Piecz 60 minut w 200 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij od razu chleb z foremki. W ten sposób szybciej ostygnie i nie będzie bardzo wilgotny.
M. Leja
Zostaw komentarz