Domowe przepisy

Chleb na zakwasie

Najzdrowszy chleb na zakwasie. Wypróbuj przepis na domowy chleb na zakwasie.

Na czym polega sekret chleba pieczonego na zakwasie? W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To, co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze na stan naszego  zdrowia. Dlatego musimy świadomie wybierać pokarmy, które spożywamy, by nie zanieczyszczać swojego organizmu.

Polecamy chleb na zakwasie, bogaty w witaminy B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, tak potrzebny młodym kobietom, szczególnie planującym zajść w ciążę.

Przepis na zdrowy chleb na zakwasie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej/żytniej razowej
  • 1/5 szklanka płatków owsianych
  • 1/6 szklanki siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Garść pestek dyni (zwrócić uwagę na polskie pochodzenie ziaren)
  • Garść słonecznika (zwrócić uwagę na polskie pochodzenie ziaren lub ewentualnie europejskie, nie chińskie!)
  • Garść żurawiny (zwrócić uwagę, by nie żurawina nie była siarkowana, tylko naturalnie suszona)
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 łyżek zakwasu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze ugnieć na jednolitą masę, nie za twardą. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatało, można dodać odrobinę wody.
  2. Odłóż do słoiczka 5 łyżek zakwasu i wstaw do lodówki. Po 3 dniach ponownie możesz wykorzystać go do kolejnego pieczenia chleba. Zakwas przechowywać można maksymalnie do 3 tygodni.
  3. Przełóż ciasto do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 h (nie wkładaj do lodówki). Można foremkę przykryć ściereczką, ale nie trzeba.
  4. Piecz 60 minut w 200 stopniach.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij od razu chleb z foremki. W ten sposób szybciej ostygnie i nie będzie bardzo wilgotny.

M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.