Domowe przepisy

Jak przygotować zakwas na domowy chleb?

Na tym zakwasie chleb rośnie w oczach.

Składniki

  • 650g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 650 ml wody

Czy wiesz, że…

Podczas dojrzewania zakwasu wytwarzają się w nim dzikie drożdże, które sprawiają, że chleb rośnie tak jak na drożdżach sklepowych, a przy tym jest znacznie zdrowszy.

Każdy kolejny zakwas przygotowywany na bazie zaczynu z zakwasu pozostawionego po ostatnim pieczeniu jest silniejszy od poprzedniego, dzięki czemu chleb rośnie znacznie szybciej niż wcześniej. Dlatego też, tak ważne jest by przy każdym pieczeniu chleba zachować w słoiczku część zakwasu jako zaczyn na następny zakwas.

Mąka, z której pieczony jest chleb w czystej postaci jest ciężkostrawna. Dzięki jej zakwaszeniu, staje się ona lekkostrawna.

Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu mieszamy 100 g mąki i 100 ml wody.
  2. Całość zostawiamy na jeden dzień w ciepłym miejscu
  3. Przez kolejnych 5 dni „dokarmiamy zakwas”. Oznacza to że przez kolejnych 5 dni, jeden raz dziennie do zakwasu dodajemy po 100 g maki i 100 ml wody, całość mieszamy i odstawiamy. Zakwasu nie powinno się szczelnie zakręcać w słoiku czy przykrywać. Ewentualnie można go przykryć czystą ściereczką.
  4. Po pięciu dniach znów dokarmiamy zakwas, ale tym razem z połówki porcji. tj. z 50 g mąki oraz 50 g wody i całość mieszamy drewniana łyżką i zostawiamy. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.
  5. Po kilku godzinach zakwas jest gotowy. Pozostaje tylko upiec chleb. Pamiętajmy jednak by nie zużyć całego zakwasu na raz. Kilka łyżek odkładamy do słoiczka. Zakręcony słoik z zakwasem trzymamy w lodówce jako podstawę do następnego chleba.

Źródła:

Jak zrobić zakwas na chleb

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.