Oto przepis na pyszną, domową kapustę kiszoną według Babci Adeli. Samodzielnie kiszona kapusta z marchewka i kminkiem.
Specjalnie dla czytelników ekotrag.pl, zainteresowanych właściwościami soku z kapusty kiszonej, poniżej przedstawiam przepis na domową kapustę kiszoną według mojej Babci.
Składniki:
3kg najlepiej młodej kapusty,
3 łyżki soli,
2 łyżki kminku,
3 marchewki
Sposób przygotowania:
Z młodej kapusty należy pourywać wierzchnie liście, resztę umyć i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
Kapustę najlepiej kisić w kamiennych słojach lub garnkach. Układamy ją warstwami i ugniatamy dość mocno do momentu ukazania się na powierzchni soku. Można zrobić to ręką lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.
Po 2-3 dniach odkrywamy i np. rączką od drewnianej łyżki przebijamy kapustę w kilku miejscach i zostawiamy na kilka godzin. Następnie znów delikatnie ugniatamy, przykrywamy i po 5-6 dniach kapusta jest już ukiszona.
Ania S.
Zostaw komentarz