Domowe przepisy

Domowa kapusta kiszona

Oto przepis na pyszną, domową kapustę kiszoną według Babci Adeli. Samodzielnie kiszona kapusta z marchewka i kminkiem.

Specjalnie dla czytelników ekotrag.pl, zainteresowanych właściwościami soku z kapusty kiszonej, poniżej przedstawiam przepis na domową kapustę kiszoną według mojej Babci.

Składniki:

3kg najlepiej młodej kapusty,

3 łyżki soli,

2 łyżki kminku,

3 marchewki

Sposób przygotowania:

Z młodej kapusty należy pourywać wierzchnie liście, resztę umyć i  drobno poszatkować. Wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).

Kapustę najlepiej kisić w kamiennych słojach lub garnkach. Układamy ją warstwami i ugniatamy dość mocno do momentu ukazania się na powierzchni soku. Można zrobić to ręką lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.

Po 2-3 dniach odkrywamy i np. rączką od drewnianej łyżki przebijamy kapustę w kilku miejscach i zostawiamy na kilka godzin. Następnie znów delikatnie ugniatamy, przykrywamy i po 5-6 dniach kapusta jest już ukiszona.

Ania S.

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.