Domowe przepisy

Masz ochotę na coś bardzo czekoladowego?

Ten muffinek jest tym, czego szukasz! Nowe podejście do sprawdzonego przysmaku, tym razem w iście czekoladowej odsłonie

Czekolada to słodkość, której nie mamy dosyć nawet w pełne lato. Intensywny smak czekolady powoduje uśmiech na naszych twarzach.

To nie tylko smak, ale też właściwości czekolady mają na to wpływ.

Znamy proste przepisy, które pomogą  w bardzo krótkim czasie przygotować dla naszych najbliższych coś smacznego i bardzo czekoladowego.

A oto czekoladowe muffinki!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1400
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki kakao bio
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/3 łyżeczki soli
  •  1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80% kakao

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Lekko wymieszać, a następnie dodać mokre składniki: wodę, jogurt oraz olej.  Na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wystarczy wszystko wymieszać łyżką stołową i proporcjonalnie rozłożyć do papilotek do połowy ich wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Najlepiej smakują na ciepło w połączeniu z gałką lodów waniliowych. Rozpływają się w ustach, a największą radość sprawiają smakowicie roztopione, płynne kostki czekolady.

Wypróbuj również przepis na muffiny czekoladowo-bananowe

Rewelacja smakowa! Polecam wszystkim czekoladoholikom.

M. Leja

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.