Domowe przepisy

Domowe bułeczki orkiszowe

O poranku, w niedzielę pachną cudnie i smakują wyśmienicie.

Nie ma nic lepszego o poranku jak zapach pieczonych, domowych bułeczek i pysznej, świeżo mielonej kawy…

Czy zrobienie bułeczek jest trudne i czasochłonne? – Ktoś może zapytać.

Wcale nie tak bardzo, jakby się mogło wydawać. To przepis łatwy i przyjemny, a efekt oszałamiający!

SKŁADNIKI na 6 sztuk:

  • 0,5 kg mąki orkiszowej z pełnego przemiału (polecam ekologiczną)
  • 5 dag drożdży (przy nabraniu doświadczenia w pieczeniu wystarczy 2 dag)
  • świeże mleko
  • 0,5 szklanki wody (może być mineralna gazowana)
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Płaska łyżeczka soli
  • Jajo do posmarowania bułeczek
  • Mak, len, płatki owsiane na posypkę
  • Garść ziaren słonecznika
  • Masło do posmarowania blachy

WYKONANIE:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki (ok. 2-3 łyżki) i mleka i wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
  2. Dodać do zaczynu resztę mąki, sól i tyle mleka oraz resztę wody, aby uzyskać dość gęste ciasto. Wyrabiać na stolnicy ok 15 min., aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  3. Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej masłem blasze. Można pod bułki podsypać trochę otrąb.
  4. Bułeczki pozostawić w ciepłym miejscu na 5 min, następnie posmarować roztrzepanym jajem i posypać płatkami, lnem i makiem.
  5. Piec przez 20 min. w temperaturze 190 ̊C.

Inspirację na takie fantastyczne bułeczki zaczerpnęłam z przepisu państwa Elżbiety i Bogdana Chara z książeczki pt.: „Świętokrzyskie gotowanie”, a następnie udoskonaliłam według własnego uznania.

Polecam na śniadanie zarówno do konfitury, jak i tradycyjnej szyneczki.

Smakują wyśmienicie! I są zdrowe, bo domowe!

Basia

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.