Domowe przepisy

Przepis na ciasto marchewkowe z polewą chałwową

Pyszne i zdrowe ciasto, które zachwyci Twoich bliskich.

Jakiś czas temu odkryliśmy sekret zdrowia i urody ukryty w cudownej marchewce. Skoro znamy już właściwości zdrowotne marchewki i wiemy, jak przygotować z niej maseczkę, czas poznać przepis na marchewkową rozkosz podniebienia-ciasto marchewkowe z polewą chałwową

Składniki do ciasta marchewkowego:

– 4 jajka od kur z wolnego wybiegu

-2 szklanki cukru

-2 szklanki mąki

-2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi ekologicznej (około 4-5 szt.)

-1 szklanka startych na grubych oczkach jabłek (2 jabłka)

-1 szklanka oleju

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody

– rodzynki, orzechy lub migdały – jak kto woli 🙂

Przepis na ciasto marchewkowe:

Do startych jabłek i marchwi dodać jajka, cukier, mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon. Wymieszać, dodać bakalie. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Ja piekę w okrągłej blaszce o średnicy 30 cm, ale śmiało można robić w prostokątnej 🙂

Ciasto piecze się przez ok. 50 minut, w temperaturze 180 stopni.

Sekretem ciasta jest polewa chałwowa!

Polewę robi się tak:

-100 g chałwy bez dodatków (waniliowej)

-2 łyżki masła

-4 łyżki mleka

Masło roztopić, wkruszyć do środka chałwę, dodać mleko i mieszać około 1-2 min do połączenia się składników w jednolitą masę. Uwaga, łatwo się przypala! Gorącą polewę chałwową wylać na zimne ciasto 🙂

Palce lizać!

M. Kret

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.