Dyniowa sałatka w jesiennych kolorach.
W zeszłym tygodniu w naszym ekotargowym menu pojawiła się zupa z dyni. Z uwagi na właściwości dyni, warto jednak częściej umieszczać ją w swoim jadłospisie. Tym bardziej teraz, „w sezonie”. Dlatego też dziś, proponujemy kolejny, ciekawy i pyszny przepis z dynią w roli głównej- przepis na sałatkę z dyni.
Podobnie jak inne potrawy z dyni, sałatkę mozna przygotować się w sposób szybki i prosty. Jedyna przeszkodą jest fakt, że dynia wymaga obrania i pokrojenia.
Jak obierać dynię?
Każdy ma swój sposób na obieranie dyni. Ja kroję ją najpierw w plastry, potem na kawałki i dopiero odkrawam kawałkom końcówki ze skórką.
Sałatka z dynią – przepis
Składniki na sałatkę:
– pół średniej wielkości dyni
– 1 czerwona cebula
– 1 gruszka
– {%tag:rukola:rukola%}
– słonecznik prażony
– żurawina
– sezam lub siemię lniane
– sos = 2 łyżki musztardy, oliwa z oliwek, ocet, sos klonowy
Przygotowanie:
1. Pokrój dynię w kostki.
2. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni. Dzięki temu dynia zmięknie i nabierze słodyczy.
3.Wystudzić dynię i następnie połączyć ją z pozostałymi składnikami w dużej misce.
4. Na koniec zalać sałatkę słodkim sosem.
Polecam serwować sałatkę z chlebem domowej roboty. Smakuje doskonale!
K.Granek
Wypróbuj również przepis na korzenne ciasto z dyni
Zostaw komentarz