Domowe przepisy

Dyniowa sałatka w jesiennych kolorach

Dyniowa sałatka w jesiennych kolorach.

W zeszłym tygodniu w naszym ekotarpokrojona dyniagowym menu pojawiła się zupa z dyni. Z uwagi na właściwości dyni, warto jednak częściej umieszczać ją w swoim jadłospisie. Tym bardziej teraz, „w sezonie”. Dlatego też dziś, proponujemy kolejny, ciekawy i pyszny przepis z dynią w roli głównej- przepis na sałatkę z dyni.

Podobnie jak inne potrawy z dyni, sałatkę mozna przygotować się w sposób szybki i prosty. Jedyna przeszkodą jest fakt, że dynia wymaga obrania i pokrojenia.

Jak obierać dynię?

Każdy ma swój sposób na obieranie dyni. Ja kroję ją najpierw w plastry, potem na kawałki  i dopiero odkrawam kawałkom końcówki ze skórką.

 Rukola do sałatki

Sałatka z dynią – przepis

Składniki na sałatkę:

– pół średniej wielkości dyni
– 1 czerwona cebula
– 1 gruszka
– {%tag:rukola:rukola%}
– słonecznik prażony
– żurawina
– sezam lub siemię lniane
– sos = 2 łyżki musztardy, oliwa z oliwek, ocet, sos klonowy

Przygotowanie:

1. Pokrój dynię w kostki.Sos do sałatki

2. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego i  włożyć do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni. Dzięki temu dynia zmięknie i nabierze słodyczy.

3.Wystudzić dynię i następnie połączyć ją z  pozostałymi składnikami w dużej misce.

4. Na koniec zalać sałatkę słodkim sosem.

Polecam serwować sałatkę  z chlebem domowej roboty. Smakuje doskonale!

K.Granek

Wypróbuj również przepis na korzenne ciasto z dyni

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.