Domowe przepisy

Dyniówa. Pyszna i lekka zupa z dyni

Czas rozpocząć jesienne gotowanie! Wypróbuj przepis na zupę dyniową.

Dynia w całościJesień obdarowuje nas swoimi wspaniałymi i wartościowymi warzywami oraz owocami. Korzystajmy z tych darów, bo są pełne niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów.

Zatem czas rozpocząć jesienne gotowanie!

Przepis na pyszną dyniówę, inaczej zupę z bani jest prosty i tani, ale odrobinę czasochłonny. Najdłużej trwa obieranie dyni i nie należy do łatwych czynności. Trzeba uważać, żeby się nie skaleczyć. Mnie się to zdarza prawie zawsze. Kto jeszcze dyni nie obierał, ten zobaczy, o czym jest mowa. No, ale do dzieła.

Jak zrobić zupę dyniową?

Sezon na dynięSkładniki:

  • 1 Dynia ok. 5,5 – 6 kg.
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g prawdziwego masła
  • Pestki dyni
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Pieprz cayenne
  • Rozmaryn w listkach/igiełkach (może być świeży lub suszony)
  • Sól

Przygotowanie:

1. Do dużego garnka wlać niedużo wody, tak do 2 cm. od dna i zagotować.

2. W tym czasie umyć dynię, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Ma zoZupa dyniowa przepisstać tylko miąższ i skóra.

3. Pokroić połówki dyni na pasy, tak aby łatwo się obierało i każdy z osobna obrać ze skórki.

4. Następnie pokroić dynię w duże kostki (3×3 cm) i od razu po pokrojeniu każdą porcję wrzucać do wrzącej w garnku wody.

5. W czasie gotowania dyni, kroimy cebulę w dużą kostkę.

6. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy cebulę. Na małym ogniu cebulka powinna zmięknąć. Uważamy, żeby nie przypalić.

7. Po kilku minutach do cebuli wrzucamy prawdziwe masło, które nada potrawie wspaniałego smaku. Smażymy chwilkę do rozpuszczenia.

8. Wrzucamy cebulę z tłuszczem do garnka z dynią i na małym ogniu gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.Jak zrobić zupę dyniową

9. Miksujemy w blenderze nasz warzywny wywar na krem.

10. Wrzucamy z powrotem do garnka i zagotowujemy, przyprawiając do smaku gałką muszkatołową, pieprzem cayenne (ostrość według gustu) i odrobiną soli.

11. Na osobnej patelni podsmażamy bez tłuszczu pestki dyni.

Efekt?

Pyszna zupa dyniowa (przepis przewiduje dużą porcję, dla ok. 8-10 osób)

Danie z dyni przelewamy do talerzy lub miseczek, posypujemy ziarnami dyni i rozmarynem (nada zupie fantastycznego zapachu i smaku).

Polecam zrobić jeszcze własne kluseczki kładzione, z którymi dyniówa smakuje wyśmienicie.

Zanim jednak zacznimy przygotowywać zupę dyniową, poznajmy dokładnie właściwości dyni, a przede wszystkim zawarte w dyni składniki odżywcze i witaminy.

Barbara

Lubisz dania z dyni? Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z dyni lub korzenne ciasto z dyni

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.